• Numărul pacienţilor care suferă de depresie şi anxietate a crescut 30%, la Institutul Socola
  • Pacienţilor le este frică să nu se infecteze sau să moară din cauza COVID
  • Cu 40% a crescut şi numărul pacienţilor dependenţi de alcool, tot din această cauză

Pandemia îţi ameninţă sănătatea fizică, dar şi pe cea mentală. Ţi-o spune Raluca Prepeliţă, medic primar psihiatru la Institul de Psihiatrie Socola din Iaşi. De la începutul pandemiei şi până acum numărul pacienţilor cu diagnosticaţi cu depresie şi anxietate a crescut cu 30%.

Frica de infectare sau frica de moarte din cauza infectării a fost cauza creşterii numărului de pacienţi. 25% dintre cei care sufereau de anxietate s-au izolat social şi au avut tulburări de somn. Raluca îţi spune că din păcate mai există o categorie de pacieţi a căror număr a crescut.

„Dependenţele de alcool au crescut cu 40% şi la fel ca la celalalte 2 tulburări au fost pacienţi noi, care anterior nu au mai fost internaţi. Unii dintre pacienţi au avut dublă tulburare,anxietate sau depresie cu dependenţă de alcool. Alţii doar pe partea de alcool indusă de starea socio-profesională, economică din perioada pandemiei şi a restricţiilor”, a explicat Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru la Institutul Socola din Iași.

Recomandări

AȘA, XI?
FLORENȚA COMBATE TURISMUL
TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE
DIAVOLUL SE ÎMBRACĂ DE LA PRAGA
SUNTEM DIN ALTĂ LIGĂ?
BANI PENTRU UCRAINA

Cazurile noi au fost obervate la persoanele tinere cu vâste cuprinse între 35 şi 45 de ani. Dar şi la persoane peste 50 de ani. Această doamnă are 66 de ani şi este din judeţul Iaşi. În urmă cu 2 săptămâni s-a internat la Socola şi a fost diagnosticată cu anxietate. La început avea atacuri de panică, dar după ce s-a infectat cu COVID, starea ei s-a înrăutăţit.

„Îmi era frică de COVID, să nu se întâmple ceva că am o vârstă. Şi dacă merg la spital şi mă internez, purtam o frică şi de la spital. Am auzit că sunt multe cazuri, mai mor şi îmi era frică. Tulpina care a apărut zice că afectează grupa sangvină AB4 şi m-am speriat şi mai atre. Nu am mai rezistat, tremurat, aveam atacuri de panică, teamă. M-au adus soţul şi fata aici”, a spus pacienta.

Raluca Prepeliţă îţi spune că trebuie să ieşi mai des la plimbare, poţi să faci sport, să citeşti sau să-ţi găseşti un hobby. Aceste lucruri care par mărunte joacă un rol foarte important pentru sănătatea ta fizică şi mentală.