• Înainde de pandemie serviciile stomatologice erau cele mai căutate de către vizitatorii străini
  • Piața locală a turismului dentar era estimată în 2019 la peste 150 de milioane de euro
  • Înainte de pandemie, Cristina avea zeci de pacienți străini pe an, acum nu mai are niciunul

Este o perioadă bună pentru stomatologi. Masca poate ascunde defectele. Așa că românii au început să vină la dentist mai mult ca niciodată.

În schimb, am pierdut turismul dentar, care era în creștere, în ultimii ani. Iar medicii nu s-au gândit nicio secundă că lucrurile s-ar putea schimba.

Cristina este medic stomatolog în Cluj și, până anul trecut, avea zeci de pacienți străini din Italia, Anglia, Franța sau Spania, care veneau să își facă lucrări dentare de amploare. Le oferea pachete mixte de turism, cazare și tratament, iar străinii erau încântați.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Știam să îmbinăm utilil cu plăcutul și să le ofererim o experineță cât mai plăcută și să fie în parte chiar o vacanță pentru ei. Practic tu le ofereai și cazare? Da. Dacă depășea o anumită sumă, de 5.000 de euro era inclus în preț.”, a spus Cristina Bardea, medic stomatolog.

„Un pacient străin plătea, în medie, pacient străin între 5000 și 10.000 de euro. Dacă ar fi făcut aceste lucrări la ei în țară cât i-ar fi ajuns undeva la 20.000 de euro, poate chiar 25.000 de euro.”, a mai adăugat aceasta.

Acum nu mai avem străini în cabinetele stomatologice, dar asta nu înseamnă că acestea stau goale. Elizabeth spune că masca i-a dat curaj. Își poate repara dinții fără să se confrunte cu situații inconfortabile din partea cunoscuților.

„Acum am prins mai mult curaj pentru că vreau să îmi pun aparat dentar și este un lucru pe care mi-l doresc de mult timp. Acum că purtăm mască cumva este și un avantaj că nu se prea vede.”, a spus Elizabeth Adorian, pacientă.