• Noul studiu spune că pandemia afectează viața sexuală și reproductivă a tinerilor
  • Studiul este publicat în Perspectives on Sexual and Reproductive Health
  • Pandemia a îngreunat accesul la îngrijirea contraceptivă și a avortului
  • 60% dintre tinerii români au contacte sexuale neprotejate

Pandemia a afectat viața sexuală a tinerilor. Studiile spun că apropierea prea mare de parteneri, sau – din contră – lipsa apropierii îi afectează.

Mulți dintre ei, de teama infecției cu SARS Cov2, au renunțat să meargă la doctor.

Cristina Horescu, medic ginecolog rezident, spune că zvonurile din pandemie, că medicamentele sau vaccinurile ar influența evoluția infecției, au făcut tinerii să evite orice fel de medicație.

Cristina Horescu, medic rezident obstetrică-ginecologie: „În perioada stării de urgență au fost anulate de-a dreptul cam toate programările cronice, inclusiv avorturile, programările, controalele de rutină, screening-urile, consulturile prenatale. Le-a fost destul de teamă să vină la spital și au ezitat pe cât posibil.“

Problemele încă există. În ceea ce privește prevenția sau accesul la îngrijiri medicale de rutină, supra-aglomerarea, distanțarea socială și protocoalele își spun cuvântul din mai multe puncte de vedere.

Cristina Horescu, medic rezident obstetrică-ginecologie: „Viața sexuală cred că a fost neglijată destul de mult în perioada pandemiei. Distanțarea socială ne-a cam îndepărtat unii de alții. Probabil sunt cabinete care prioritizează un pic pacienții, adică dacă au un număr foarte mare de pacienți, îi prioritizează pe cei care chiar au nevoie de îngrijiri medicale. Și atunci lasă screening-ul și analizele de rutină altă dată. Bolile cu transmitere sexuală sunt asimptomatice în general, iar depistarea lor se face prin controale de rutină.“

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE