• 2020 este Anul Internaţional al Asistentei şi Moaşei.
  • La nivel mondial, 1.500 de asistenţi medicali au murit din cauza COVID-19.
  • În Primul Război Mondial au murit tot 1.500 de asistenţi medicali.

Pe 11 noiembrie 2020 se împlinesc 102 ani de la sfârşitul Primului Război Mondial.

De multe ori, pandemia cu care ne confruntăm a fost comparată cu un adevărat război. Unul împotriva unui inamic pe care nu-l putem vedea. Însă efectele le putem observa cu toții. Restricţii sunt cu nemiluita, spitalele sunt pline, iar COVID-ul face şi victime.

Cifrele arată că până acum, 1.500 de asistenţi medicali infectaţi cu coronavirus au murit, la nivel global. În Primul Război Mondial, tot atâția au căzut pe front.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Dan Ilincariu este asistent şef ATI la Spitalul Judeţean Timişoara. De când cu pandemia, are grijă de bolnavii de coronavirus.

Dan Ilincariu – vicepreşedinte Ordinul Asistenţilor Medicali Timiş: „Există şi acum spitale care din când în când au probleme cu aprovizionarea cu aceste materiale de protecţie.

Pe de altă parte CUT asistenţii medicali au trebuie să lucreze mult mai mult decât în viaţa obişnuită, pentru că a trebuit să renunţe la concediile de odihnă, la zilele libere.

CUT cred că şi oboseala, epuizarea, şi-au spus cuvântul. Dar, mai ştie că întrega omenire e în război. Tocmai de aceea, cifrele nu îl surprind.
Chiar dacă virusul i-a ucis la fel de mulţi colegi.”


Dan Ilincariu – vicepreşedinte Ordinul Asistenţilor Medicali Timiş: „În Primul Război Mondial, au murit mai mulţi soldaţi de gripă, decât ucişi de gloanţe.

Dacă într-un război te uiţi în faţă şi ştii că acolo ai inamicul, din păcate, în pandemie, inamicul este peste tot, nu-l vezi şi te atacă în orice clipă. Este dureros, evident, este crunt să ştii, ca şi cadru medical, că ai ai colegi lângă tine, care cad.”