• În pandemie au crescut cu peste 30% cazurile de anxietate şi atacuri de panică
  • Singurătatea şi teama pentru pierderea locului de muncă ne-au speriat cel mai tare
  • Dacă nu cerem ajutor la timp, putem ajunge la o depresie majoră, dificil de tratat

Temutul SARS COV 2 ne îmbolnăveşte trupul, dar şi mintea!
Un studiu recent făcut în America arată că pandemia a înmulţit de 3 ori cazurile de depresie.

Nici la noi lucrurile nu arată mai bine.
Psihologii spun că mulţi oameni le-au cerut ajutorul, speriaţi de singurătate sau de pierderea locului de muncă. Fie că s-au aflat aici, acasă, sau la mii de kilometri depărtare.
Radu, de exemplu, este un român care munceşte de un an la Londra. I-a fost greu în perioada pandemiei şi a încercat în zadar să-și facă meseria de artist plastic.


„La un moment dat, primind aceleaşi răspunsuri, începea să moară speranţa, nu găseam nimic de muncă, depresia începea uşor uşor să se aştearnă, nu mai vedeam posibilităţile de a-mi găsi ceva de muncă. Aveam momente când mă apuca plânsul, mă simţeam naşpa, aşteptam să-mi treacă, să mă calmez, şi sunam acasă pentru încurajări, simţeam nevoia de încurajări”, spune Radu Chiruţă, român care munceşte la Londra.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Încurajări din partea familiei, dar şi ajutor de la specialist. Astea sunt soluţiile la care ar trebui să apelezi dacă simţi în această perioadă stări de anxietate sau atacuri de panică.

„În principal, experienţe stresante, pierderea locului de muncă, singurătatea şi izolarea, şi relaţii defectuoase şi conflicte în familie, aceşti factori au condus la o stare de nelinişte şi nemulţumire. Dacă la început este o depresie situaţională, ea poate să se transforme într-o depresie majoră”, explică Keren Rosner, psiholog.