- 26% dintre adulţi fac rinită alergică sezonieră din cauza polenului
- Medicul Adriana Cămuescu spune că este important să fii atent la substanţele chimice din interior
- În pandemie a crescut numărul persoanelor alergice la polen, spun experții
Primăvara și vara cresc numărul cazurilor de alergie. Potrivit „Allergy UK”, 26% dintre adulţi fac rinită alergică sezonieră din cauza polenului.
Medicul Adriana Cămuescu te sfătuiește să fii atent atunci când începi să tușești.
„O tuse declanşată de polen este o tuse în contextul unei alergii şi asociază simptomele de rinită, adică nas înfundat, strănut, curs al ochilor şi foarte mult mâncărime. Ce ştim este că la nivel de simptome nazale ceea ce face diferenţa
destul de clară între rinita alergică şi rinita în contextul COVID-ului este mâncărimea nasului care se manifestă frecvent în contextul alergiilor şi mai puţin în COVID şi pierdea mirosului şi al gustului în paralel poate fi care apare în COVID”, a spus Adriana Cămuescu, medic primar alergologie.
Claudia Mihai este alergică la polen şi ambrozie de un an și jumătate.
„Sunt momente de câteva minute în care sunt foarte puternice simptomele. Ulterior, se diminuează. Am observat de câteva săptămâni că sunt mai accentuate în a doua parte a zilei şi evit să petrec timp în aer liber în a doua parte a zilei”, a povestit Claudia Mihai, persoană alergică.
Medicul Adriana Cămuescu te sfătuiește să ai grijă și la substanțele chimice pe care le folosești în casă, cum ar fi odorizantele sau detergenții. Cel mai bine este să aerisești încăperile cât mai des şi, pentru un plus de confort, să cumperi și un purificator de aer.
„Anul acesta facem acelaşi lucru, stăm în casă destul de mult, folosim în continuare substanţe chimice, dezinfectant şi aşa mai departe, iar afară acum stăm fără mască şi sigur că se creează condiţii ca şi alergiile de sezon să se manifeste mai intens”, a adăugat medicul alergolog.