• Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru durere, dar este prescris și pentru gestionarea durerii cronice.
  • Studiul a analizat evoluția medicală a 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru tensiune arterială ridicată sau hipertensiune arterială.
  • Cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să le recomande pacienților cu dureri cronice o doză cât mai mică de paracetamol și să îi supravegheze îndeaproape pe cei cu tensiune arterială ridicată și cu risc de boli de inimă.

Persoanele cu tensiune arterială ridicată care iau paracetamol au un risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral (AVC), potrivit unui studiu.

Medicii trebuie să cântărească riscurile și beneficiile pentru pacienții care iau paracetamol timp de mai multe luni, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, a scris BBC.

Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru durere, dar este prescris și pentru gestionarea durerii cronice, în ciuda faptului că există puține dovezi cu privire la beneficiile sale pentru utilizarea pe termen lung.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS

Studiul a analizat evoluția medicală a 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru tensiune arterială ridicată sau hipertensiune arterială.

Aceștia au fost rugați să ia 1 gram de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni – o doză tipică pentru pacienții cu dureri cronice – și apoi pastile fără substanța activă timp de alte două săptămâni. Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atac de cord și accident vascular cerebral”, a declarat profesorul James Dear.

Cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să le recomande pacienților cu dureri cronice o doză cât mai mică de paracetamol și să îi supravegheze îndeaproape pe cei cu tensiune arterială ridicată și cu risc de boli de inimă.

„Nu este vorba despre utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră, ceea ce este bineînțeles foarte bine”, a subliniat medicul Iain MacIntyre.

Cercetătorii nu pot explica modul în care paracetamolul ar putea crește tensiunea arterială

Dr. Dipender Gill, conferențiar în farmacologie clinică și terapeutică la Universitatea din Londra, a declarat că studiul, publicat în revista Circulation, a constatat „o creștere mică, dar semnificativă a tensiunii arteriale în rândul populației”, dar „că rămân multe necunoscute”.

„În primul rând, nu este clar dacă creșterea tensiunii arteriale va fi menținută prin utilizarea pe termen lung a paracetamolului. În al doilea rând, nu se știe cu certitudine dacă orice creștere a tensiunii arteriale atribuită consumului de paracetamol ar duce la un risc crescut de boli cardiovasculare”, a spus el.

Un studiu de amploare realizat în SUA a asociat anterior utilizarea pe termen lung a paracetamolului cu un risc crescut de atac de cord, dar nu a putut dovedi că una a cauzat-o pe cealaltă.

Echipa de la Edinburgh a declarat că nu a putut explica modul în care paracetamolul ar putea crește tensiunea arterială, dar constatările lor ar trebui să ducă la o revizuire a modului în care este prescris paracetamolul pe termen lung. Anterior, acestea erau considerate mai sigure decât analgezicele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, despre care se crede că ar putea crește tensiunea arterială la unele persoane.

Dr. Richard Francis, de la Stroke Association, a declarat că este nevoie de cercetări suplimentare la persoanele cu tensiune arterială normală și sănătoasă, pe o perioadă mai lungă de timp, „pentru a confirma riscurile și beneficiile utilizării pe scară largă a paracetamolului”.