• Pierderea mirosului este un simptom specific Covid-19
  • La pol opus, parosmia este un alt simptom de care s-au plâns pacienții care au avut Covid o vreme îndelungată
  • Parosmia constă în percepția falsă a unor mirosuri înțepătoare
  • Specialiștii vin cu recomandări pentru a scăpa de parosmie

Pierderea mirosului este un simptom specific al coronavirusului, însă mai mulți dintre cei care au avut Covid o perioadă îndelungată au început să se plângă de mirosuri neplăcute, asemănătoare mirosului de pește, de „ars” sau de sulf, relatează Sky News.

„Parosmia” reprezintă o tulburare olfactivă care constă în percepția falsă a unui miros.

Descriindu-l ca fiind un „virus neurotrop”, prof. Kumar, președintele Departamentului de ORL din UK, (ENT UK) a explicat: „Acest virus are o afinitate pentru nervii din cap și, în special, pentru nervul care controlează simțul mirosului. Dar, probabil, afectează și alți nervi și afectează, credem noi, neurotransmițătorii – mecanismele care trimit mesaje către creier. Unii oameni raportează halucinații, tulburări de somn, modificări ale auzului. Nu știm mecanisme exacte, dar încercăm să găsim modalități de a ajuta pacienții să se refacă”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Specialiștii au venit cu recomandări pentru cei afectați de parosmie: pacienții trebuie să înceapă „antrenamentul mirosului”, care implică adulmecarea uleiurilor de trandafir, lămâie, cuișoare și eucalipt în fiecare zi, timp de aproximativ 20 de secunde, pentru a-și recăpăta încet mirosul.