Persoanele care ar putea avea nevoie de a treia doză de vaccin Pfizer. Profesor: „O populație vaccinată nu este sinonim cu a avea o populație imună”

Sursa foto: Mediafax/Alexandru Dobre
  • Persoanele obeze dezvoltă mai puţini anticorpi după vaccinarea cu Pfizer, arată un studiu.
  • Cercetările anterioare au sugerat că obezitatea crește riscul de a muri de Covid-19 cu aproape 50%.
  • Persoanele cu obezitate ar putea avea nevoie de o doză de rapel suplimentară.

Cercetătorii italieni au descoperit că lucrătorii din domeniul sănătății cu obezitate au produs doar aproximativ jumătate din cantitatea de anticorpi ca răspuns la a doua doză de vaccin comparativ cu persoanele sănătoase, scrie The Guardian.

Deși este prea devreme să știm ce înseamnă acest lucru pentru eficacitatea vaccinului, ar putea implica faptul că persoanele cu obezitate au nevoie de o doză de rapel suplimentară pentru a se asigura că sunt protejate adecvat împotriva coronavirusului.

Cercetările anterioare au sugerat că obezitatea – care este definită ca având un indice de masă corporală (IMC) peste 30 – crește riscul de a muri de Covid-19 cu aproape 50%, precum și crește riscul de a ajunge la spital cu 113% .

Unele dintre acestea se pot datora faptului că persoanele cu obezitate au adesea alte afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul de tip 2, care cresc riscul de coronavirus, dar excesul de grăsime corporală poate provoca, de asemenea, modificări metabolice, precum rezistența la insulină și inflamația care îngreunează lupta organismului împotriva infecțiilor.

Această stare constantă de inflamație de grad scăzut poate, de asemenea, să slăbească anumite răspunsuri imune, inclusiv cele lansate de celulele B și T care declanșează un răspuns protector după vaccinare. Cercetări separate au arătat că vaccinul antigripal este doar pe jumătate eficient la persoanele cu obezitate în comparație cu cei care au o greutate sănătoasă.

Noul studiu, care nu a fost încă evaluat de colegi, oferă primele dovezi directe care sugerează că o problemă similară ar putea apărea cu vaccinurile Covid-19.

Aldo Venuti, de la Istituti Fisioterapici Ospitalieri din Roma, și colegii săi au evaluat răspunsul anticorpilor după două doze de vaccin Pfizer / BioNTech la 248 de lucrători din domeniul sănătății. La șapte zile de la primirea celei de-a doua doze, 99,5% dintre aceștia au dezvoltat un răspuns la anticorpi, iar acest răspuns a fost mai mare decât cel înregistrat la persoanele care și-au revenit de la Covid-19. Cu toate acestea, răspunsul a fost mai slab la persoanele care erau supraponderale și obeze.

Deoarece obezitatea este un factor de risc major pentru morbiditate și mortalitate pentru pacienții cu Covid-19, este obligatoriu să planificați un program eficient de vaccinare în acest subgrup, au scris Aldo și colegii săi. Desi sunt necesare studii suplimentare, aceste date pot avea implicatii importante asupra dezvoltarii strategiilor de vaccinare pentru Covid-19, in special la persoanele obeze. Dacă datele noastre ar fi confirmate prin studii mai ample, persoanelor obeze trebuie sa li se ofere o doză suplimentară de vaccin sau o doză mai mare.

„Am știut întotdeauna că IMC a fost un predictor enorm al răspunsului imun slab la vaccinuri, așa că această lucrare este cu siguranță interesantă, deși se bazează pe un set de date preliminar destul de mic”, a spus Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra.

„Se confirmă faptul că a avea o populație vaccinată nu este sinonim cu a avea o populație imună, mai ales într-o țară cu obezitate ridicată și subliniază nevoia vitală a programelor de monitorizare imună pe termen lung”, adaugă profesorul.

Într-un studiu separat al lucratorilor din domeniul sănătății brazilieni, Altmann și colegii săi au arătat că reinfecția cu Sars-CoV-2 a fost, de asemenea, mai frecventă în rândul persoanelor cu un IMC ridicat și că au avut tendința de a avea răspunsuri mai mici de anticorpi la infecția inițială.