• Experții explică ce se poate întâmpla dacă coronavirusul provoacă probleme de sănătate sexuală și reproductivă.
  • Persoanele care s-au vindecat de coronavirus ar putea suferi de probleme de sănătate sexuală și reproductivă, potrivit unor studii.
  • COVID-19 poate provoca probleme de circulație a sângelui, un posibil factor al disfuncției erectile.
  • În cele din urmă, coronavirusul poate afecta sănătatea mintală, o altă componentă cheie a performanței sexuale.

Se știe că coronavirusul afectează multe zone ale corpului uman, inclusiv creierul și plămânii. Ar trebui să adăugăm acum impotența pe lista de simptome?

Cu cât cresc cazurile de COVID-19, cu atât este mai evidentă legătura dintre această boală și disfuncția erectilă (DE) sau impotența. Potrivit unui studiu publicat în iulie în Journal of Endocrinological Investigation, persoanele care s-au vindecat de coronavirus ar putea suferi de probleme de sănătate sexuală și reproductivă, cum ar fi disfuncția erectilă. Medicii și specialiștii confirmă faptul că pacienții care au avut coronavirus se lupta cu această problemă.

COVID-19 nu și-a dezvăluit toate secretele lumii medicale, continuăm să descoperim efectele sale pe termen scurt și lung. Fără date suficiente, este încă imposibil să se stabilească o legătură directă între coronavirus și impotența.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Unii specialiști sunt însă convinși că, departe de a rămâne un simptom rar, va fi din ce în ce mai frecvent „la oricine a fost victima unei infecții grave cu COVID”, spune Judson Brandeis, urolog din California.

Iată ce riscă cei care au suferit de disfuncție erectilă ca urmare a COVID-19.

COVID-19 poate provoca probleme de circulație a sângelui, un posibil factor al disfuncției erectile

Datele arată că virusul infectează și atacă vasele de sânge. Acest lucru explică de ce unii oameni care au supraviețuit coronavirusului au avut cheaguri de sânge, complicații la plămâni sau rinichi și probleme de sănătate orală, cum ar fi caderea dinților. Acest lucru ar putea explica, de asemenea, disfuncția erectilă legată de coronavirus, potrivit Christopher Kyle, urolog din Oregon și consilier medical la Giddy, o companie specializată în probleme de sănătate sexuală.

Nu este surprinzător faptul că problemele vasculare care rezultă din Covid sunt legate de disfuncția erectilă, deoarece aceasta din urmă este în mare parte rezultatul unei circulații sanguine slabe”, a spus el. „Orice lucru care deteriorează vasele de sânge sau împiedică fluxul liber de sânge în corp este foarte probabil să afecteze capacitatea de a avea o erecție.

Disfuncția erectilă este simptomatică bolilor cardiovasculare care pot fi cauzate de Covid-19

Problemele cu circulația sângelui sunt, de asemenea, legate de sistemul cardiovascular. Potrivit unor specialiști, această corelație este responsabilă pentru o posibilă disfuncție erectilă pe termen lung la unii pacienți afectați de Covid-19.

„Unii cred că Covid-19 provoacă o boală cardiovasculară numită disfuncție endotelială”, care afectează arterele de pe suprafața inimii, explică urologul. „Există și alți factori precum diabetul, hipertensiunea arterială și fumatul, toate legate de disfuncția erectilă, ceea ce sugerează că Covid poate favoriza DE la vârste mai înaintate”.

Cu toate acestea, va fi necesar să așteptam studii suplimentare cu privire la această corelație pentru a trage o concluzie definitivă.

Coronavirusul poate afecta sănătatea mintală, o altă componentă cheie a performanței sexuale

Sănătatea mintală și sănătatea fizică sunt strâns legate. Îmbolnavirea și apoi vindecarea de Covid au repercusiuni asupra bunăstării emoționale, care „pot duce la o înrăutățire semnificativă a dispoziției și a dorinței sexuale”, conform autorilor studiului publicat de către Journal of Endocrinological Investigation.

Toate aceste elemente necesită mai multe studii și date referitoare la Covid-19. Nu este clar cât va dura DE, dar Christopher Kyle subliniază importanța tratamentului.

„Principala preocupare este tratarea simptomelor mai grave ale infecției cu coronavirus”, spune el. „Odată rezolvate aceste probleme, putem stabili dacă există efecte pe termen lung. Dacă se dovedește că Covid are efecte de durată asupra fluxului sanguin al unei persoane și impoenta este o consecință, există multe opțiuni de tratament, cum ar fi medicamente și alte dispozitive. „

Între timp, continuați să faceți tot ce este necesar pentru a evita transmiterea sau contractarea virusului: purtați o mască, respectați distanțarea fizică și limitați adunările, amintește Judson Brandeis. „COVID-ul vă poate cauza multe probleme, la care putem adăuga acum disfuncție erectilă”, conchide el.