• Cercetătorii au secvențiat eșantioane de la 20 de lucrători din domeniul sănătății.
  • Lucrătorii medicali au continuat să contracteze Covid după ce au primit ambele doze fie de vaccinul Pfizer, fie de cel Moderna.
  • Cercetătorii au comparat apoi probele colectate din acest grup cu probele colectate de la 5.174 de persoane nevaccinate care au avut Covid.

Niciun vaccin nu este eficient la 100% și, deși numărul persoanelor care contractă Covid după vaccinare – cunoscut sub numele de cazuri de descoperire post-vaccin – este mic, un număr tot mai mare de studii arată că aceste cazuri sunt mai susceptibile de a fi infectate cu variante care au apărut în ultimele luni.

Cercetătorii de la Universitatea Washington din Statele Unite au secvențiat eșantioane de la 20 de lucrători din domeniul sănătății care au continuat să contracteze Covid după ce au primit ambele doze fie de vaccinul Pfizer, fie de cel Moderna.

Studiul a arătat că toți cei 20 au fost infectați cu variante de îngrijorare care au condus al doilea val de Covid în multe părți ale lumii – opt aveau varianta britanică, unul varianta sud-africană , 10 aveau una dintre cele două variante californiene și unul avea varianta braziliană.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Cercetătorii au comparat apoi probele colectate din acest grup cu probele colectate de la 5.174 de persoane nevaccinate care au avut Covid.

În timp ce toți cei din grupul vaccinat aveau o variantă de îngrijorare, doar 67% dintre persoanele nevaccinate aveau. Studiul a arătat, de asemenea, că persoanele vaccinate infectate cu Covid aveau încărcături virale mari.

Dr. Pavitra Roychoudhury, autorul principal al studiului, a declarat că „înțelegerea predominantă” este că, deși ar avea loc cazuri de descoperire a vaccinului, acestea ar fi ușoare.

„Dar, spre deosebire de asta, ceea ce am văzut printre cele 20 de eșantioane ale noastre a fost că un număr dintre ele aveau de fapt încărcături virale destul de robuste. Acest lucru e îngrijorător în sensul că există cu siguranță suficient virus pentru a îl putea secvenția și, probabil, ar putea exista suficient virus pentru transmite „, a spus ea.

Niciunul dintre cei 20 de pacienți studiați nu a fost spitalizat și nu se știe dacă au transmis boala altora, a spus dr. Roychoudhury.

Un studiu recent realizat de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a arătat, de asemenea, că persoanele vaccinate care au contractat boala sunt, de asemenea, susceptibile să fie infectate cu variante.

Datele publicate la începutul acestei săptămâni au arătat că, la 30 aprilie, au existat 10.262 de cazuri de infecție post-vaccinare în rândul celor 101 milioane de persoane care au fost complet vaccinate.

Aproximativ 555 din aceste 10.000 de probe au fost secvențiate și cercetătorii au descoperit că 356 au fost identificate ca variante de îngrijorare. Dintre acestea, mai mult de jumătate au fost cu varianta Marii Britnaii, 33% au fost cu una dintre cele două variante din California, 8% au fost cu varianta braziliană și 4% au fost  cu varianta sud-africană.

Dr. Roychoudhury a declarat că constatarea încărcăturilor virale ridicate a arătat că este important să se monitorizeze cazurile de descoperire și a subliniat importanța continuării autoizolării.

Ea a adăugat că monitorizarea cazurilor de descoperire ar ajuta producătorii de vaccinuri care se uită în prezent la dozele de rapel , spunând: „Ne poate ajuta să identificăm o potențială reproiectare a vaccinurilor de rapel și să le îmbunătățim”.

Cu toate acestea, dr. Roychoudhury a declarat că rezultatele studiului său nu au indicat faptul că vaccinurile actuale nu au fost eficiente.

„O mulțime de răspunsuri la anticorpi sunt destul de largi. Vaccinurile nu sunt concepute pentru a fi foarte specifice, așa că vor putea viza variantele”, a spus ea. Ea a adăugat că, pe măsură ce sunt vaccinați mai mulți oameni, este posibil ca numărul cazurilor de descoperire a vaccinării să scadă, pe măsură ce nivelul infecției se reduce în populația mai largă.