• Persoanele care suferă de anumite tulburări de dispoziție sunt mai predispuse să dezvolte anumite boli cronice, potrivit unei noi cercetări.
  • Unele dintre cele cincisprezece afecțiuni cronice observate în cadrul studiului au inclus hipertensiunea, astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și majoritatea tipurilor de cancer.
  • Există mari disparități rasiale și etnice în ceea ce privește sănătatea mintală și fizică, deoarece persoanele care provin din anumite medii minoritare nu au adesea acces la asistență medicală de calitate.

Persoanele care suferă de anumite tulburări de dispoziție sunt mai predispuse să dezvolte anumite boli cronice, potrivit unei noi cercetări.

Cercetătorii unui studiu publicat în revista „JAMA Network Open” au analizat datele de sănătate a 40.360 de adulți din Olmsted County, în Minnesota, analizând dosarele medicale ale Rochester Epidemiology Project. Această bază de date colectează în permanență informații medicale de la persoanele care locuiesc în Olmsted County.

Echipa de cercetare a împărțit adulții în trei grupe de vârstă în funcție de sex: douăzeci, patruzeci și șaizeci de ani. Fiecare participant a fost grupat în funcție de faptul că a sărbătorit sau nu aceste zile de naștere între anii 2005 și 2014. Studiul a inclus, de asemenea, o monitorizare la 31 decembrie 2017.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

De asemenea, participanții au fost împărțiți în patru grupuri: cei cu anxietate, depresie, anxietate și depresie sau nici anxietate, nici depresie.

Femeile din toate cele trei grupe de vârstă și bărbații în vârstă de douăzeci de ani care aveau fie depresie, fie anxietate și depresie, prezentau un risc semnificativ mai mare de a dezvolta o afecțiune cronică, în comparație cu participanții fără anxietate sau depresie.

Unele dintre cele cincisprezece afecțiuni cronice observate în cadrul studiului au inclus hipertensiunea, astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și majoritatea tipurilor de cancer.

„Avem tendința de a ne gândi la tineri ca fiind în formă și sănătoși. De asemenea, avem tendința de a crede că afecțiunile medicale cronice afectează doar persoanele în vârstă. Din păcate, pentru persoanele care se confruntă cu boli mintale, realitatea poate arăta cu totul altfel”, a declarat Jasmin Wertz, lector de psihologie la Facultatea de Filosofie, Psihologie și Științe ale Limbajului de la Universitatea din Edinburgh din Marea Britanie, care nu a fost implicată în studiu.

Cercetătorii nu au putut determina de ce femeile au fost mai susceptibile de a fi afectate comparativ cu bărbații, dar există câteva ipoteze posibile

Dintre toate femeile participante la studiu, femeile în vârstă de douăzeci de ani aveau cele mai mari șanse de a dezvolta boli cronice dacă aveau atât anxietate, cât și depresie, cu o creștere de peste 61% a riscului în comparație cu participantele fără niciuna dintre cele două tulburări psihice. Femeile în vârstă de șaizeci de ani erau cel mai puțin predispuse dacă aveau doar anxietate, cu o creștere de peste 5% a riscului în comparație cu participantele care nu aveau nici anxietate, nici depresie.

Dintre bărbații participanți la studiu, cei cu anxietate și depresie din grupa de vârstă de douăzeci de ani au fost cei mai predispuși să dezvolte o afecțiune cronică, cu o creștere a riscului de aproape 72%, iar bărbații cu anxietate din grupa de vârstă de șaizeci de ani au fost cei mai puțin predispuși, cu o scădere a riscului de peste 8%.

Cercetătorii nu au putut determina de ce femeile au fost mai susceptibile de a fi afectate comparativ cu bărbații, dar există câteva ipoteze posibile, a declarat autorul studiului, Dr. William Bobo, profesor de psihiatrie, președinte și consultant al departamentului de psihiatrie și psihologie de la Clinica Mayo din Jacksonville, Florida.

„Există diferențe între sexe în ceea ce privește frecvența tulburărilor de anxietate și depresie diagnosticate și este posibil ca acest lucru să fi jucat un rol”, a spus el.

Femeile au mai multe șanse de a fi diagnosticate cu tulburare de anxietate generalizată decât bărbații și de peste două ori mai multe șanse de a fi diagnosticate cu depresie, potrivit Clinicii Mayo.

Factorii hormonali, biologici și psihologici pot juca, de asemenea, un rol

Participanții cu anxietate și depresie au fost, de asemenea, afectați de mai multe boli cronice, nu doar de una sau două, a spus Wertz.

Studiul nu a inclus bolile cronice pe care oamenii le aveau deja atunci când au intrat în studiu și a analizat, mai degrabă, datele colectate la fiecare etapă, a declarat Kyle Bourassa, cercetător avansat în cadrul Centrului de cercetare, educație și clinică în geriatrie de la Durham VA Health Care System din Carolina de Nord. El nu a fost implicat în studiu.

Cineva care se află în grupa de vârstă de șaizeci de ani poate să fi avut anxietate și/sau depresie în cea mai mare parte a vieții și să fi dezvoltat deja boli cronice la vârsta de șaizeci de ani din această cauză, a explicat el.

Există mari disparități rasiale și etnice în ceea ce privește sănătatea mintală și fizică, deoarece persoanele care provin din anumite medii minoritare nu au adesea acces la asistență medicală de calitate, a spus ea.

Acest lucru înseamnă că persoanele cu medii minoritare rasiale și etnice ar putea avea o asociere mai mare între anxietate și depresie, ceea ce s-ar putea traduce printr-un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni cronice decât s-a raportat, a explicat Wertz.

Există tratamente comportamentale și farmacologice pentru anxietate și depresie, care s-au dovedit a îmbunătăți starea de bine a pacientului, a spus Bourassa.

Descoperirile făcute în urma acestui studiu sugerează că aceste tratamente ar putea să îmbunătățească și sănătatea fizică, în special atunci când oamenii sunt mai tineri.

Includerea unei activități fizice suficiente, a meditației conștiente și a somnului în rutina zilnică s-a dovedit, de asemenea, că diminuează anxietatea și depresia, potrivit lui Bourassa.

În plus față de aceste activități, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool poate contribui la scăderea riscului de a dezvolta o afecțiune cronică.