Grupa de sânge care este cu 30% mai protejată de infectarea cu SARS-CoV-2. Explicațiile cercetătorilor

  • Grupa 0 de sânge este cu până la 30% mai protejată de infectare
  • Infectarea cu coronavirus funcţionează pe acelaşi principiu cu transfuziile de sânge
  • Grupa 0 de sânge este mai ferită de tromboze, o complicaţie pentru Covid-19

Dacă ai grupa sanguină zero eşti mai protejat de noul coronavirus, arată un studiu al Universităţii din Nantes. Oamenii de ştiinţă din Franţa au strâns date din întreaga lume, din peste 40 de studii, ca să ajungă la această concluzie? Spune-mi, cât de expus sunt la infectare dacă am grupa 0 de sânge?

Legăturile dintre grupa de sânge au fost studiate încă de la începutul pandemiei. Anul trecut, un studiu din China spunea că riscul este redus cu 33% în cazul celor cu grupa zero de sânge.

Studiul din Franţa are rezultate mai moderate, dar veştile tot sunt bune, riscurile pentru grupa zero se sânge sunt diminuate între 10 şi 30 la sută. Şi este scăzut, de asemenea, şi riscul de a face forme grave ale bolii. 

Care este explicaţia pentru asta? 

Oamenii de ştiinţă spun că particulele virale preiau de la cel care le poartă antigenele din tractul respirator. Iar transmiterea virusului funcţionează la fel ca transfuziile de sânge.

Cei care au grupa zero de sânge pot primi transfuzii doar de la cei care au aceeaşi grupă. La fel şi în cazul virusului, dacă ajung la ei particule virale care au antigenul A sau B le vor respinge. 

Şi în cazul formelor grave de boală ce explicaţie există?

Virusologul francez Anne Goffard a explicat că anticorpii naturali ai celor care au grupa 0 de sânge nu îi dau voie proteinei spike să recunoască celulele pulmonare şi să le infecteze.

O altă explicaţie este faptul că purtătorii grupei zero de sânge au un risc mai mic de a face tromboze. Or, aşa cum ştim, trombozele la nivelul vaselor de sânge din plâmâni sau alte organe sunt una dintre principalele cauze ale agravării bolii sau chiar a decesului.