• CDC: Persoanele care s-au vaccinat cu ambele doze sunt scutite de la carantină dacă intră în contact cu o persoană depistată cu COVID-19
  • Cei vaccinați nu trebuie să ignore măsurile sanitare
  • Persoanele vaccinate pot răspândi virusul

Persoanele care s-au vaccinat cu ambele doze sunt scutite de la carantină dacă intră în contact cu o persoană depistată cu COVID-19, a informat Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), conform CNN.

Cu toate acestea, în ghidul publicat de CDC este menționat faptul că cei vaccinați nu trebuie să ignore măsurile sanitare.

„Persoanele vaccinate cu ambele doze, care îndeplinesc criteriile, nu vor mai fi obligate să stea în carantină în urma contactului cu o persoană cu COVID-19”, scrie CDC în ghidul cu îndrumări privind vaccinarea.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a fi scutită de la carantină

  • Să fie vaccinată cu ambele doze de vaccin
  • A doua doză de vaccin să fi fost administrată cu cel puțin două săptămâni înainte

Al doilea criteriu este impus, deoarece trebuie să treacă două săptămâni de la ultima doză pentru a se forma imunitatea. Totuși, CDC precizează că durata imunității nu este cunoscută, așa că persoanele care s-au vaccinat cu a doua doză în urmă cu trei luni sau mai mult ar trebui să efectueze carantina dacă sunt expuse virusului. De asemenea, persoanele care prezintă simptome vor sta în carantină, a informat CDC.

Oamenii care au fost vaccinați ar trebui să urmărească în continuare dacă dezvoltă simptome, timp de 14 zile, după ce au avut contact cu o persoană infectată, a spus CDC.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a adăugat că fiecare persoană, vaccinată sau nu, trebuie să respecte măsurile sanitare. Persoanele vaccinate pot răspândi virusul.

„În acest moment, persoanele vaccinate ar trebui să urmărească în continuare îndrumările actuale pentru a se proteja pe ei și pe ceilalți, inclusiv să poarte mască, să stea la cel puțin 2 metri distanță de ceilalți, să evite aglomerația, spațiile slab ventilate, să acopere gura și nasul în timpul tusei și strănutului, să se spele des pe mâini, să respecte recomandările de călătorie ale CDC și măsurile sanitare de la locul de muncă sau de la școală”, a spus agenția.

Vaccinurile previn bolile simptomatice, dar încă nu s-a demonstrat că previn bolile asimptomatice, a menționat CDC. În timp ce persoanele fără simptome pot răspândi coronavirusul, CDC a spus, „se crede că transmiterea simptomatică și pre-simptomatică are un rol mai mare în transmisie decât cea pur asimptomatică”.

„Aceste criterii ar putea fi aplicate și atunci când se iau în considerare restricțiile de la locul de muncă pentru personalul medical vaccinat care prezintă un grad mare de risc, ca strategie de atenuare a lipsei de personal.” De asemena, personalul medical expus nu ar fi obligat să efectueze carantină în afara locului de muncă, a spus CDC.

„Ca o excepție de la recomandările anterioare, pacienții vaccinați și rezidenții din centrele medicale ar trebui să efectueze carantina după ce au intrat în contact cu cineva suspect sau confirmat cu COVID-19”, a adăugat Agenția. Această măsură vine, deoarece nu este clar cât de eficient este vaccinul la persoanele care sunt spitalizate.

„Deși nu este de preferat, unitățile medicale ar putea lua în considerare renunțarea la carantină pentru pacienții vaccinați și rezidenții imunizați ca o strategie de atenuare a problemelor critice (de exemplu, lipsa de spațiu, personal sau a echipamentului de protecție) atunci când alte opțiuni nu dau roade sau nu sunt disponibile. Aceste decizii ar trebui luate după o consultare cu oficialii din domeniul sănătății publice și cu experții în controlul infecțiilor.”