• Persoanele cu exces de greutate riscă să facă forme mai grave de COVID-19
  • Studiul s-a efectuat în Marea Britanie, pe un eșantion de 6,9 milioane de persoane
  • În cazul persoanelor de peste 80 de ani, acest factor al greutății nu mai are niciun impact

Persoanele cu exces de greutate riscă să facă forme mai grave de COVID-19 și să ajungă la spital cu complicații asociate acestei boli, conform unui studiu al The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Studiul s-a efectuat în Marea Britanie, pe un eșantion de 6,9 milioane de persoane. Rezultatele arată că indicele masei corporale (IMC) este în strânsă legătură cu riscul unei forme grave a bolii. Mai exact, persoanele cu IMC mai mare de 23 kg/m2 (considerați „sănătoși”). Cu fiecare unitate în plus adăugată la IMC crește riscul de spitalizare cu 5% și cel de a ajunge la terapie intensivă cu 10%.

Pe de altă parte, persoanele care au IMC sub 18,5 sunt și ele mai vulnerabile în fața virusului, deși nu s-a ajuns la un procent estimat. Studiul a fost împărțit pe categorii de vârstă, respectiv 20-39, 40-59, 60-79, 80+, iar rezultatele susțin că tinerii (între 20 și 39 de ani) sunt mai vulnerabili, iar persoanele peste 60 de ani prezintă un risc minim în cazul excesului de greutate. În cazul persoanelor de peste 80 de ani, acest factor al greutății nu mai are niciun impact.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Aceste date sugerează că strategiile de vaccinare trebuie să prioritizeze persoanele supraponderale, mai ales acum când campaniile se adresează şi categoriilor mai tinere”, a spus Carmen Piernas, cercetător la Nuffield Department of Primary Care Health Sciences din cadrul Universităţii Oxford.