- Experții în boli infecțioase din SUA iau în calcul să vaccineze persoanele care au primit serul Johnson & Johnson cu încă o doză de vaccin pe bază de ARNm
- Cercetătorii susțin că în acest fel ar putea fi prevenită răspândirea variantei Delta a SARS-CoV-2
- Vaccinul produs de Johnson & Johnson a arătat o eficacitate de 66% în prevenirea formelor severe și moderate ale bolii
Experții în boli infecțioase din SUA iau în calcul ca americanii care s-au vaccinat împotriva COVID-19 cu serul produs de Johnson & Johnson, care se adminstrează într-o singură doză, să primească o a doua doză de vaccin pe bază de ARNm precum cele produse de Pfizer / BioNTech sau Moderna pentru a preveni infectarea cu varianta Delta, relatează Reuters.
Câțiva americani spun că au făcut-o deja, chiar și fără a avea date care să arate că este sigură și eficientă combinarea a două vaccinuri diferite și fără susținerea autorităților din domeniul sănătății din SUA. Canada și unele țări europene le permit deja oamenilor să se vaccineze cu seruri diferite.
Dezbaterile se învârt în jurul eficacității serului Johnson & Johnson împotriva variantei Delta. Nu există suficiente date care să susțină eficacitatea vaccinului împotriva noii tulpini. Cu toate acestea, studiile din Marea Britanie arată că două doze din vaccinurile Pfizer / BioNTech sau AstraZeneca oferă o protecție semnificativ mai mare împotriva variantei față de o singură doză.
Andy Slavitt, fost consilier al președintelui american Joe Biden în gestionarea pandemiei, a ridicat problema săptămâna aceasta într-un podcast. Cel puțin șase nume importante din domeniul bolilor infecțioase au declarat că autoritățile americane trebuie să abordeze problema în scurt timp.
„Nu există nicio îndoială că persoanele care primesc vaccinul de la Johnson & Johnson sunt mai puțin protejate împotriva bolilor” decât cei care primesc două doze din celelalte vaccinuri, a spus Dr. Michael Lin, profesor la Universitatea Stanford.
Johnson & Johnson a declarat că studiază dacă răspunsul imun oferit de vaccin este capabil să neutralizeze varianta Delta, dar încă nu are date disponibile.
Ambele vaccinuri pe bază de ARNm au prezentat rate de eficacitate de aproximativ 95% în studiile la scară largă din SUA, în timp ce vaccinul Johnson & Johnson a fost 66% eficient în prevenirea formelor moderate și severe de COVID-19.