Peste 10.000 de tineri au susținut astăzi examenul de rezidențiat. 5.000 de candidați concurează pentru 4.000 de locuri în spitale

Dacă ești absolvent al Facultății de Medicină, atunci sigur ai participat astăzi la examenul de rezidențiat 2024. În condițiile unui deficit acut de medici în spitalele din țară, peste 10.000 de tineri susțin examenul care le decide viitorul în carieră. 5.000 de candidați
concurează pentru 4.000 de locuri disponibile în spitale. Cei care reușesc să treacă testul se vor confrunta cu provocările unui sistem sanitar care încă se luptă cu salarii mici și condiții de muncă dificile. Mulți însă, aleg să plece din țară. Ce face România pentru a îmbunăți nevoia urgentă de medici din țară?

Care este impactul migrației medicilor asupra sistemului sanitar din România și ce măsuri ar trebui luate pentru a preveni acest fenomen?

Este foarte bine că medicii își doresc să demonstreze competență. Important este să aibă suficientă energie și să-și mențină motivația pe termen lung. Din punctul meu de vedere, există trei aspecte principale care merită menționate. În primul rând, distribuția medicilor de specialitate în orașele mici este o problemă majoră. Din păcate, așa cum am spus și cu alte ocazii, în orașele mai mici un chirurg cu o anumită specializare poate lipsi sau poate fi insuficient. Distribuția inegală a medicilor specialiști reprezintă o problemă greu de soluționat, dar foarte importantă„, a explicat Adrian Marinescu, manager interimar al Institutului de Boli Infecțioase din Capitală, pentru Aleph News.

Al doilea aspect este legat de specialitățile medicale dificile. Neurochirurgia sau chirurgia cardiovasculară, de exemplu, sunt specializări care presupun o viață profesională extrem de solicitantă, ceea ce reduce numărul celor dispuși să le urmeze. Aceste specializări sunt mai greu de acoperit din cauza complexității lor. În al treilea rând, avem migrarea medicilor rezidenți și specialiști. Deși această problemă rămâne relevantă, nu mai este la fel de critică. Tot mai mulți medici care aleg să se specializeze în străinătate se întorc în România cu un bagaj de cunoștințe avansate. Mai mult, numărul celor care pleacă începe să scadă, datorită îmbunătățirii veniturilor medicilor din România. Pe lângă venituri, calitatea dotărilor din centrele medicale a crescut, oferind specialiștilor condiții mai bune de lucru”, a adăugat Adrian Marinescu.

Exit mobile version