• 858 de medici au cerut eliberarea certificatului profesional curent în 2020.
  • Certificatul este folosit pentru a putea profesa în alte state.
  • Daniel Coriu: Medicii nu pleacă din cauza banilor, ci din cauza condițiilor.
  • Laurențiu Marc are o firmă de recrutare și spune că a scăzut cererea.

Pandemia ne-a arătat cât de gravă este criza de personal medical în spitalele din România. Și, deși salariile au crescut, personalul din sănătate vrea în continuare să lucreze în clinicile din străinătate.

În 2020, 858 de cadre medicale au depus cereri pentru eliberarea certificatului profesional curent. Documentul arată că medicul nu figurează cu abateri disciplinare și poate profesa în afara țării.

Președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, spune că nici măcar banii nu îi mai motivează să rămână.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România: „Medicul are nevoie de ceva în plus, nu numai de bani, nu numai de recompense financiare, are nevoie de ceva mai mult. Are nevoie de un mediu prietenos, are nevoie de un spital, de un sistem sanitar modern, de infrastructură modernă. Avem nevoie de spitale moderne și avem nevoie de un loc unde să ne desfășurăm cu demnitate actul medical. Astea sunt motivele pentru care medicii pleacă la ora actuală”.

Pandemia a mai limitat numărul celor care vor să plece

Laurențiu Marc are o firmă care recrutează persoanal medical pentru spitalele din afara țării încă din 2009. El spune că pandemia a mai limitat numărul celor care vor să plece.

Citește și STATISTICĂ: Un medic român a părăsit țara la fiecare patru ore. Topul județelor care au pierdut cele mai multe cadre medicale

„În ultimul an, numărul medicilor care ne-au contactat pentru a-și manifesta interesul de a pleaca din țară nu a fost mai mare decât cel din anii anteriori. Doctorii atrași de posturi în străinătate au pus pe pauză aceste încercări, majoritatea fiind descurajați de restricțiile de călătorie și de incertitudinea cauzată de pandemie”, a declarat Laurențiu Marc, director agenția Heka Recruitment.

„Cererea din vestul Europei este constantă”

Chiar dacă nu mai este cererea la fel de mare, țările dezvoltate caută în continuare specialiști de la noi. Medicii au de unde alege, în special, după ce Marea Britanie, favorita românilor, și-a închis porțile în urma Brexit-ului. „Cererea din vestul Europei este constantă. Noi ne-am focusat în urmă cu câțiva ani pe pe recrutarea de medici pentru Marea Britanie și Irlanda. Există o cerere mare de medici din Irlanda. Avem oferte și din Franța, Belgia, Germania”, a adăugat Laurențiu Marc.

Medicii așteaptă schimbări pentru a rămâne să profeseze în țară, însă autoritățile nu se grăbesc să le facă.

„Pentru medici, o lege de exercitare a profesiei medicale, o lege modernă care să respecte demnitatea medicului și să permită cdeea ce noi numim autonomia profesională., Medicul sa-si desfășoare actul medical în deplină securitate”, a transmis Daniel Coriu.