Pfizer a dezvăluit cât scade eficacitatea vaccinului său după șase luni. Protecția scade în timp, în mod natural, „indiferent de variantă”

Uniunea Europeană a încheiat un nou acord cu Pfizer. Va cumpăra alte 300 de milioane de doze de vaccin anti-Covid Foto: Profimedia
  • Protecția oferită de vaccinul Pfizer împotriva Covid-19 scade la șase până la opt luni după a doua doză până la 83,7%, informează Financial Times.
  • Compania a prezentat un studiu independent care arată că vaccinul devine treptat mai puțin eficient, la intervale de două luni.
  • Pfizer încearcă să convingă autoritățile de reglementare din SUA să aprobe a treia doză de vaccin.

Pfizer a prezentat miercuri un studiu independent, realizat de Kaiser Permanente Southern California, care arată că eficacitatea vaccinului său scade în timp, în mod natural, „indiferent de variantă”, mai degrabă decât ca o consecință a faptului ca tulpina Delta face vaccinul Pfizer ineficient.

Compania a prezentat de asemenea date care arată modul în care vaccinul a devenit treptat mai puțin eficient la intervale de două luni. Eficacitatea vaccinului a scăzut cu aproximativ 6% la fiecare două luni după a doua doză, în scădere de la 96,2% în săptămâna după vaccinarea cu schema completă la 83,7% patru luni mai târziu.

Pfizer a prezentat și datele unui studiu realizat în Israel care arată că o a treia doză de rapel a refacut protecția împotriva Covid-19 până la 95%.

Comitetul consultativ al FDA (Food and Drug Administration, instituția care autorizează vaccinurile în SUA, n.red.) se va reuni vineri pentru a decide dacă recomandă autorității să autorizeze o doză de rapel pentru vaccinul BioNTech / Pfizer și pentru ce grupe de populație. FDA a aprobat deja dozele de rapel ale vaccinurilor ARNm pentru persoanele cu sistem imunitar slab.