• Protecția oferită de vaccinul Pfizer împotriva Covid-19 scade la șase până la opt luni după a doua doză până la 83,7%, informează Financial Times.
  • Compania a prezentat un studiu independent care arată că vaccinul devine treptat mai puțin eficient, la intervale de două luni.
  • Pfizer încearcă să convingă autoritățile de reglementare din SUA să aprobe a treia doză de vaccin.

Pfizer a prezentat miercuri un studiu independent, realizat de Kaiser Permanente Southern California, care arată că eficacitatea vaccinului său scade în timp, în mod natural, „indiferent de variantă”, mai degrabă decât ca o consecință a faptului ca tulpina Delta face vaccinul Pfizer ineficient.

Compania a prezentat de asemenea date care arată modul în care vaccinul a devenit treptat mai puțin eficient la intervale de două luni. Eficacitatea vaccinului a scăzut cu aproximativ 6% la fiecare două luni după a doua doză, în scădere de la 96,2% în săptămâna după vaccinarea cu schema completă la 83,7% patru luni mai târziu.

Pfizer a prezentat și datele unui studiu realizat în Israel care arată că o a treia doză de rapel a refacut protecția împotriva Covid-19 până la 95%.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Comitetul consultativ al FDA (Food and Drug Administration, instituția care autorizează vaccinurile în SUA, n.red.) se va reuni vineri pentru a decide dacă recomandă autorității să autorizeze o doză de rapel pentru vaccinul BioNTech / Pfizer și pentru ce grupe de populație. FDA a aprobat deja dozele de rapel ale vaccinurilor ARNm pentru persoanele cu sistem imunitar slab.