• Pfizer a anunțat marți că a început faza preliminară a testării în SUA a unui medicament antiviral împotriva COVID-19
  • Posibiliul antiviral a arătat o eficacitate puternică împotriva SARS-CoV-2 în studiile de laborator
  • Compania mai testează un antiviral care ar putea fi administrat intravenos pacienților spitalizați

Pfizer a anunțat marți că a început faza preliminară a testării în SUA a unui medicament antiviral împotriva COVID-19, care se administrează pe cale orală și care ar putea fi prescris pacienților la primele semne ale bolii, relatează Reuters.

Producătorul de medicamente a declarat că posibiliul antiviral a arătat o eficacitate puternică împotriva SARS-CoV-2 în studiile de laborator.

Medicamentul, numit PF-07321332, este un inhibitor de protează care împiedică replicarea virusului în celule. Inhibitorii de protează au fost eficienți și în tratarea altor agenți patogeni virali precum HIV și virusul hepatitei C, atât singuri, cât și în combinație cu alte antivirale, a spus compania.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Pfizer crede că pot fi dezvoltate medicamente sigure din această clasă de molecule, deoarece tratamentele comercializate în prezent care funcționează pe aceleași principii nu au raportat probleme de siguranță.

De asemenea, compania mai testează un antiviral care ar putea fi administrat intravenos pacienților spitalizați.

„Împreună, cele două medicamente au potențialul de a crea o paradigmă de tratament care să completeze vaccinarea în cazurile în care apare boala”, a declarat Mikael Dolsten, directorul medical al Pfizer.

Alte două companii încearcă să dezvolte tratamente cu antivirale cu administrare orală împotriva COVID-19. Primul este dezvoltat de Merck & Co și Ridgeback Bio, iar cel de-al doilea de Roche Holding și Atea Pharmaceuticals.

Remdesivirul produs de Gilead Sciences este în prezent singurul medicament aprobat de SUA pentru tratarea COVID-19. Autoritățile americane au acordat o autorizație de urgență pentru medicamentele cu adminisrarea intravenoasă de la Eli Lilly – bamlanivimab singur și în combinație cu etesevimab și un tratament combinat de la Regeneron.