• O privire atentă asupra pielii poate fi un prim pas în diagnosticarea unei serii de afecțiuni și boli.
  • Semnele de pe piele îți arată ce boli ascunde corpul tău.
  • Pielea este cel mai mare organ dintre toate care alcătuiesc corpul uman, acoperind întregul exterior al corpului.

Pielea este cel mai mare organ dintre toate care alcătuiesc corpul uman, acoperind întregul exterior al corpului.

Cu o grosime de 2 milimetri și cântărind aproximativ 6 kilograme, pielea umană acționează ca o barieră de protecție împotriva tuturor lucrurilor din afara corpului, inclusiv a luminii, căldurii, bolilor și rănilor. În plus, pielea servește ca un termostat, adunând date din mediu pentru a regla temperatura corpului. De asemenea, oferă un mijloc prin care organismul poate primi hidratare și nutrienți.

Pielea este unul dintre cele mai vitale organe ale corpului. Ea este necesară pentru a ne menține în viață. Aspectul pielii tale oferă fiecărei persoane o gamă largă de indicii cu privire la vârsta, sănătatea și bunăstarea generală. Dar pentru un profesionist medical, o privire atentă asupra pielii poate fi un prim pas în diagnosticarea unei serii de afecțiuni și boli. Iată câteva dintre lucrurile surprinzătoare pe care pielea ta le poate dezvălui despre sănătatea ta.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Apariția unor semne catifelate în zona zonei gâtului poate fi un semn al diabetului

Apariția unor semne catifelate, maro deschis sau negre pe gât, și, uneori, pe zona inghinală, poate fi un semn al diabetului de tip 2. În cazul diabetului zaharat de tip 2, organismul nu este capabil să proceseze corect hormonul, insulina, care este necesar pentru metabolizarea glucozei pentru utilizare în celule și țesuturi.

Acneea de pe bărbie și pe maxilar ar putea indica PCOS

Sindromul ovarului polichistic (PCOS) este o afecțiune destul de comună în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă. Este cauzată de un dezechilibru hormonal care duce la niveluri crescute de androgeni în organism. Dezechilibrul poate duce la dezvoltarea de multiple chisturi benigne pe ovare, menstruații neregulate și infertilitate. Nivelurile crescute de androgeni inerente PCOS pot provoca modificări și în aspectul unei femei. Aceste modificări pot include creșterea în greutate, rărirea părului, dezvoltarea părului facial cu model masculin, precum și acneea bărbiei și a maxilarului. Dacă ai menstruații neregulate și observi acnee pe bărbie și maxilar sau creșterea părului facial, e cazul să consulți medicul. PCOS poate fi gestionat cu hormoni și dietă, iar multe femei pot inversa simptomele. 

Aceste umflături pe piele pot fi un semn al sensibilității la gluten

Dermatita herpetiformă, denumită uneori boala DH sau boala Duhring, este o afecțiune cronică a pielii caracterizată prin umflături și mâncărime, adesea pe coate, genunchi, scalp și fese. Marea majoritate a cazurilor de DH apar în combinație cu o sensibilitate la gluten, potrivit dermatologilor.

Această sensibilitate poate fi sau nu diagnosticabilă ca boală celiacă, o boală autoimună în care ingestia de gluten dăunează intestinului subțire.

În plus, DH este uneori confundată cu eczemă. Un diagnostic de DH poate fi pus doar de către un medic, iar simptomele se rezolvă în mod normal cu o dietă strictă, fără gluten.

Pielea uscată și pierderea sprâncenelor ar putea însemna o afecțiune a tiroidei

În timp ce un diagnostic al unei afecțiuni tiroidiene nu poate fi pus doar privind pielea, anumite modificări ale pielii pot sugera că merită să îți verifici nivelul tiroidian de către un medic.

Un altul este pierderea sau subțierea sprâncenelor care nu poate fi pusă pe seama pensatului excesiv. Ca și pielea uscată, pierderea/subțierea sprâncenelor, care este cunoscută clinic sub numele de madaroză, poate fi un semn al unei tiroide insuficiente. Atunci când este cazul, madaroza poate fi însoțită de intoleranță la frig, pierderea sau subțierea părului scalpului, creșterea în greutate, oboseală și depresie.