• Două teste negative nu te scot din izloare
  • Legea nu ține cont de testele care pot da eroare
  • Izolarea este impusă de rezultatul testului, nu de simptomatologie

Pozitivi sau negativ, simptomatici sau asimptomatici. Cam așa ne divizăm în ultimul timp. Dar sunt oameni care se află într-o situație… greu de stabilit. Este și cazul Danielei. S-a testat la cerere ca să se poată întoarce la serviciu. Iar testul pozitiv a băgat-o direct în izolare. Neavând simptome, s-a retestat. De data asta testul a iesit negativ.

Medicul de familie nu a știut ce să îmi spună, am sunat la DSP și nu au soluție. Am făcut și un al treilea test, ca să fiu sigură, a fost tot negativ. În tot timpul ăsta, poliția venea să verifice dacă sunt acasă. Se pare că nu există în platforma de raportare a testelor o opțiune pentru asta.

Așa că pentru Daniela a început ping-pongul între instituții. Poliția i-a spus că DSP-ul e cel care trebuie să o elimine din baza de date. La DSP trebuie cerere scrisă pentru asta, cu răspuns în 30 de zile. L-am întrebat și pe ministrul Tătaru ce se întâmplă cu această categorie de testați.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății: Un test pozitiv cu simtomatologia si cu examenele paraclinice este cel care pun un diagnostic.

Numai că definiția de caz de la noi ține cont numai de rezultatul testului, nu și de simpto-matologie.

Așa că, dacă te regăsești într-o asemnea situație, tot ce poți să faci e să vorbești cu un medic.

Adrian Marinescu, medic infecționist: Nu reușește acest test să facă diferențierea între infecția activă și resturi de virus, de exemplu. De multe ori se întâmplă să fie un test pozitiv pentru că încărcătura virală este la limita de detecție și peste o zi, două, să fie negativ. Lucrurile, pentru a fi rezolvate, au nevoie și de o certificare din partea medicului infecționist sau a unui pneumolog.