• Într-un sondaj recent al NBC, doar 44% dintre americani au spus că vor primi vaccinul. Pentru a se ajunge însă la dezvoltarea unei imunități de masă, experții cred că 70-90 la sută din populație va trebui vaccinată.
  • Pentru a ieși din această situație, economistul Robert Litan recomandă guvernului american să ofere 1.000 de dolari fiecărei persoane care va primi vaccinul.  

Care este cel mai bun mod de a redresa economia după recesiunea provocată de Covid-19? Simplu, prin obținerea imunității de masă. Și care este cel mai bun mod de a obține imunitatea de masă? La fel de simplu: odată ce există un vaccin aprobat, plătiți oamenii să îl ia.

Această propunere îndrăzneață îi aparține lui Robert Litan, economist la Brookings Institution, relatează New York Times. După părerea acestuia, congresul ar trebui să adopte propunerea sa cât mai repede posibil.

Imunologia se întâlnește cu economia

Președintele Trump a pus starea critică a economiei pe seama lipsei de dorință a autorităților locale de a permite afacerilor să se redeschidă. Cercetările recente efectuate de economiștii Austan Goolsbee și Chad Syverson de la Universitatea din Chicago au constatat însă că închiderea firmelor reprezintă doar o mică parte din declinul activității economice. Principalul motiv pentru care oamenii nu cheltuiesc este că le este frică să iasă din case, ca să nu se infecteze.

Recomandări

TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GAZA
CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE

Ipoteza aceasta este în concordanță, de asemenea, cu modelul mai larg al schimbărilor de cheltuieli. Conform datelor colectate de Opportunity Insights, un grup de cercetare cu sediul la Harvard, cheltuielile consumatorilor au scăzut cel mai mult în zonele cu venituri ridicate. Cei cu venituri mari nu cheltuiesc mai puțin din necesitate, ci din alegere.

Cheltuielile, ocuparea forței de muncă și producția nu se vor recupera pe deplin până când teama de virus nu va dispărea. De aceea soluția la problemele macroeconomice din America se așteaptă să vină din aria microbiologiei. Nouă vaccinuri se află deja în faza a treia de studiu și, după toate probabilitățile, nu va mai dura mult până ca cel puțin unul dintre acestea să fie aprobat.

Dar, chiar dacă va fi disponibil un vaccin, tot mai există o provocare: cum pot fi convinși oamenii să-l ia. Într-un sondaj recent al NBC, doar 44% dintre americani au spus că vor primi vaccinul. Restul au spus că nu vor sau nu sunt siguri.

Ar costa guvernului american aproximativ 300 de miliarde de dolari

Acest procent este considerate a fi îngrijorător de mic. Niciun vaccin nu va fi eficient sută la sută, dar dacă majoritatea oamenilor se vaccinează se presupune că se va ajunge la dezvoltarea unei imunități de masă, care va împiedica răspândirea virusului.  Nimeni nu poate garanta asta, dar experții cred că 70-90 la sută din populație va trebui vaccinată.

Imunologia se întâlnește cu economia. Unul dintre cele mai importante principii ale economiei este acela că oamenii răspund la stimulente. Aplicând acest principiu în cazul pandemiei, prof. Litan recomandă guvernului să ofere 1.000 de dolari oricui primește vaccinul. Cu un stimulent suficient de mare este probabil ca majoritatea americanilor să se vaccineze.

Această propunere este destul de costisitoare. Dacă majoritatea americanilor ar accepta plata pentru a primi vaccinul, programul ar costa guvernului american aproximativ 300 de miliarde de dolari. Probabil aceste cheltuieli s-ar adăuga la datoria guvernamentală, care se preconizează deja că va atinge noi maxime ca procent din PIB în următorii câțiva ani.

Dar acum nu este momentul să ne facem griji cu privire la datoria guvernului, spune prof. Litan. Deficitul financiar apare în perioade de criză, cum sunt conflictele militare majore și recesiunile economice profunde. Situația actuală este cu siguranță o criză, iar vindecarea costă mult mai puțin decât boala.