• Portugalia este acum țara cu cea mai mare rată de vaccinare din lume, potrivit cifrelor din Our World In Data.
  • România ocupă în prezent penultimul loc din UE la imunizarea împotriva COVID, înaintea Bulgariei.

Aproximativ 84% din cei 10,3 milioane de locuitori ai Portugaliei sunt acum complet vaccinați. Aceasta este cea mai mare rată din lume, înaintea Emiratelor Arabe (80,8%) și Singapore (77,3%) și cu mult înaintea celor 61,6% pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Sursa: Our World Data

Obiectivul Portugaliei de a inocula pe deplin 85% din populația sa este acum la îndemână și se așteaptă relaxarea măsurilor impuse pentru a reduce răspândirea bolii.

Restricțiile de la frontieră sunt în prezent în vigoare, cu excepția persoanelor care călătoresc din statele membre ale Uniunii Europene/Spațiul Economic European, precum și din alte 20 de țări, inclusiv SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Singapore, cu condiția să prezinte dovada vaccinării sau un test negativ. Toți trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Restricțiile de capacitate sunt, de asemenea, în vigoare pentru baruri, restaurante, locuri culturale, dar și la evenimentele de familie, cum ar fi nunți și botezuri. Un Certificat de Sănătate COVID este necesar pentru a avea acces în anumite locuri sau la evenimente mari, cursuri, săli de sport și restaurante, pe timpul weekend-ului și de sărbători legale.

Odată cu creșterea numărului de vaccinări rata infecției COVID-19 dar și spitalizările din această cauză au scăzut la cel mai mic nivel de aproape 18 luni.

Miercuri, țara a înregistrat 891 de noi infecții și 8 decese. Aproximativ 426 de persoane au fost internate de COVID-19 în toată țara, comparativ cu 527, în urmă cu o săptămână și 621, pe 8 septembrie.

„Am câștigat o bătălie”

O mare parte din meritul acestui succes îi revine unui singur om: contraamiralul Henrique Gouveia e Melo, scrie Euronews

Ofițerul marinei a devenit un nume familiar de când a preluat conducerea vaccinării în februarie, apărând în mod regulat la televizor pentru a răspunde îngrijorărilor publicului cu privire la programul de vaccinare.

„Am câștigat o bătălie. Nu știu dacă am câștigat războiul împotriva virusului. Acesta este un război mondial”, a spus el.

Gouveia e Melo, în vârstă de 60 de ani, a mărturisit că înlocuirea unei persoane numite politic, care a demisionat după trei luni, pe fondul informațiilor că au fost vaccinate persoane care su sărit coada, a fost „intimidantă”.

Acest lucru făcea ca încrederea publicului în distribuirea vaccinurilor să scadă, în condițiilor în care livrările de vaccinuri promise nu ajungeau.

Gouveia e Melo a renunțat la eforturile inițiale ale Portugaliei de a se baza pe strategiile de vaccinare prestabilite, cum ar fi cele utilizate la vaccinul antigripal anual, care utilizează centre de sănătate publică locale, de obicei mici, pentru a administra vaccinurile.

Cerințele de amploare și rapiditate pentru a aborda COVID-19 au necesitat o abordare foarte diferită.

Portugalia a început să folosească săli de sport mari din întreaga țară pentru a crea ceea ce Gouveia e Melo numește o „linie de producție”: o zonă de recepție și de procesare, o sală de așteptare, cabine în care se administrează vaccinurile și o zonă de recuperare.

El a folosit soldații la spitalul militar din Lisabona pentru a afla cum să obțină cel mai rapid flux de persoane într-o clădire.

Un impuls major a venit cu ceea ce el numește un „tsunami” brusc de livrări de vaccinuri la mijlocul lunii iunie, care a permis Portugaliei să treacă la o viteză superioară.

„Am câștigat o bătălie. Nu știu dacă am câștigat războiul împotriva virusului. Acesta este un război mondial”, a spus el.

Alte țări, pe care Gouveia e Melo a refuzat să le numească deoarece solicitările lor nu sunt publice, au abordat Portugalia pentru a afla rețeta succesului.

Un lucru important este însă că portughezii sunt de obicei predispuși să se vaccineze, ceea ce a facilitat desfășurarea campaniei.

Rata de vaccinare împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, de exemplu, este de 95% – una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană – și nu există o mișcare semnificativă împotriva vaccinării.