Pot să mă vaccinez dacă am născut recent și alăptez? Răspunsul profesorului de sănătate publică Răzvan Cherecheș

Pot să mă vaccinez dacă am născut recent și alăptez? Răspunsul profesorului de sănătate publică Răzvan Cherecheș
  • Multe femei se întreabă dacă se pot vaccina dacă au născut recent și alăptează.
  • Profesorul de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș, a oferit un răspuns.

Pot să mă vaccinez dacă am născut recent și alăptez? „Da. Nu avem până în acest moment niciun studiu care să demonstreze vreun impact negativ al vaccinării mamei asupra unui copil care este alăptat. La fel, nu avem niciun fel de studiu care să fi demonstrat vreun impact negativ al vaccinării asupra unei femei gravide. Asociația Americană a Obstetricienilor și Ginecologilor recomandă vaccinarea pentru toate femeile gravide sau care alăptează și care doresc să se vaccineze”, spune Răzvan Cherecheș.

Deși există voci în spațiul public românesc care împrăștie zvonuri ridicole cum că vaccinarea ar duce la sterilizarea femeilor, acest lucru „este complet fals. Femeilor care au intrat în faza a treia a vaccinului li s-a spus explicit să nu rămână gravide, astfel încât studiul să fie relevant. Cu toate acestea, cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, zeci de femei vaccinate au rămas gravide, ceea ce demonstrează că vaccinarea nu afectează fertilitatea în niciun fel”.

În plus, profesorul de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai atrage atenția că trebuie să avem încredere în producătorii de vaccinuri, la fel cum avem încredere în uzilele de apă: „Gândiți-vă așa, mâncarea pe care o mâncați în fiecare zi, apa pe care o beți în fiecare zi, cât de siguri sunteți ce intră în mâncarea respectivă? Exact la fel, cum avem încredere în uzina de apă, în producătorii de alimente, trebuie să avem încredere și în producătorii de vaccin, cu atât mai mult cu cât administrarea vaccinului este pur voluntară”.