• Oamenii își închid gura cu bandă adezivă în timp ce dorm, susținând că ajută la sforăit și la uscăciunea gurii. Medicii spun că această practică poate fi riscantă.
  • Pe TikTok, oamenii își lipesc gura în timp ce dorm noaptea, o practică numită „mouth taping”.
  • Fanii „Mouth taping” spun că această practică previne uscăciunea gurii și sforăitul, ceea ce favorizează un somn mai bun.

Oamenii își închid gura cu bandă adezivă în timp ce dorm, susținând că ajută la sforăit și la uscăciunea gurii. Medicii spun că această practică poate fi riscantă.

Există puține cercetări cu privire la mouth taping, iar experții avertizează cu privire la efectele secundare, cum ar fi somnul slab, anxietatea și iritarea. Utilizatorii TikTok își lipesc gura înainte de culcare și spun că această practică, numită „mouth taping”, duce la un somn de mai bună calitate și la o mai bună sănătate orală.

Cercetătorii au studiat mouth taping doar pe grupuri mici de persoane cu apnee în somn și astm. Un studiu a arătat că tapotarea gurii ar putea fi benefică pentru persoanele cu apnee în somn, în timp ce un alt studiu a constatat că este ineficientă pentru persoanele cu astm.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cea mai recentă cercetare, un studiu mic publicat în septembrie 2022, a constatat că 13 din 20 de pacienți care aveau apnee obstructivă în somn și care și-au lipit gura noaptea cu bandă hipoalergenică din silicon 3M și-au redus sforăitul cu 50% sau mai mult. Observând rezultatele, cercetătorii au concluzionat că, pentru persoanele cu apnee de somn ușoară, ar putea merita să încerce bandajul gurii înainte de a utiliza alte metode de tratament mai costisitoare și care necesită mult timp, cum ar fi terapia CPAP sau intervenția chirurgicală.

Deoarece nu există cercetări concludente cu privire la această practică și la efectele sale asupra persoanelor sănătoase, medicii rămân precauți și avertizează cu privire la potențialele efecte secundare, cum ar fi somnul slab, anxietatea sau problemele de respirație. Cu toate acestea, unii oameni jură că își sigilează buzele noaptea.

Cei care își sigilează gura spun că această practică previne respirația urât mirositoare și nopțile neliniștite
Utilizatorii TikTok și experții în sănătate care au încercat ei înșiși să se tapeteze pe gură folosesc bandă adezivă respirabilă și subțire sau benzi bucale peste buze și raportează beneficii precum o mai bună igienă orală și un somn mai bun. În ceea ce privește sănătatea orală, tapingul bucal poate preveni uscăciunea gurii, care duce adesea la alte afecțiuni precum creșterea excesivă a bacteriilor, cariile și bolile gingivale, a declarat pentru Insider dentistul Dr. Rob Raimondi.

Acest lucru se datorează faptului că bandajul gurii blochează aerul și orice alergeni sau uscăciune din aer, care ar putea contribui la o igienă orală precară, potrivit Sleep Foundation. Dacă ai probleme cu respirația nazală, nu încerca să faci taping bucal. În ciuda presupuselor beneficii anecdotice ale tapingului bucal, experții spun că ar trebui să vorbești cu un medic înainte de a-l încerca.

Persoanele care au probleme de respirație pe nas din cauza alergiilor, apneei de somn sau a unui sept deviat ar trebui să evite să încerce pe cont propriu tapingul bucal, deoarece ar putea să vă obstrucționeze capacitatea de a respira, potrivit Sleep Foundation. În schimb, poți încerca să dormi pe o parte, să aplici benzi nazale, să creezi o rutină înainte de culcare sau să iei medicamente pentru alergii, precizează site-ul Fundației pentru somn.