• Un medic stabilit în Franța a coordonat o intervenție chirurgicală în premieră națională.
  • Doctorii au implantat un dispozitiv intrasacular pentru tratarea unui anevrism cerebral.
  • Prețul unui astfel de dispozitiv pornește de la 10.000 de euro.

Medicii de la Spitalul Județean Timișoara bifează o premieră. Au implantat în creierul unei paciente un dispozitiv pentru tratarea unui anevrism. Echipa, formată din cinci specialiști, a fost coordonată de Cristian Mihalea, care face zilnic astfel de intervenții în Franța.

„În țările Europei de Vest, unde sistemele medicale sunt puternice, se face de rutină. E o procedură pe care o fac de rutină, în Franța și atunci, fără dubiu, mi-a fost foarte simplu și foarte ușor să o fac și aici, având dispozitivul și tot settingul sălii care e aproximativ identic cu cel din Paris. E o procedură pentru care trebuie să ai o curbă de învățare și o expertiză de măcar 2 – 3 ani de zile”, a spus Cristian Mihalea, doctor în Radiologie și Neurochirugie Intervețională.

Dar, un astfel de dispozitiv care salvează pacienții cu AVC costă 10.000 de euro și are diferite mărimi. Variază între 3 și 11 milimetri și fiecare pacient are nevoie de o altă dimensiune.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„În acest moment, Spitalul Județean Timișoara are o capacitate limitată de a cumpăra astfel de dispozitive, dintr-un simplu motiv. E foarte scump să ai un stoc de 10-20-30 de astfel de device-uri”, a spus Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Și uite-așa, noutățile medicale rămân în stadiul de premiere. Ba din lipsa banilor, ba din lipsa pregătirii. Anul trecut, tot la Timișoara, doctorii au făcut o altă intervenție revoluționară. O operație care îi scapă pe pacienții oncologici de durere.

„Această drezotomie intră în cadrul specialității de Neurochirugie Funcțională, care nu există în România. Deci, nici doctorii nu sunt obișnuiți cu această intervenție operatorie și neurologii din restul țării nu știu că această operație se face la Timișoara. Nu s-au făcut în total, decât trei drezotomii, pentru că nu au fost cazuri. O drezotomie a fost făcută de la București”, susține Horia Pleș, șef la Clinica de Neurochirurgie.