• Un bărbat orb și-a recăpătat parțial vederea datorită unui tratament genic inovativ
  • Tehnica folosește terapia genică şi stimularea luminoasă
  • Tratamentul nu are efect permanent și trebuie readministrat
  • Medicul Vlad Bredețean spune că România nu poate produce un astfel de tratament
  • Tratamentele genice pentru recăpătarea vederii pot ajunge și la 800 de mii de dolari

Cercetătorii francezi, elvețieni și americani au reușit să redea parțial vederea unui bărbat în vârstă de 58 de ani. El are de 40 de ani retinopatie, o boală genetică degenerativă. Începe din copilărie, iar la maturitate, boala duce la pierderea completă a vederii. Tehnica inovatoare, care a redat parțial vederea bărbatului, a combinat terapia genică şi stimularea luminoasă. Cum funcționează și cât de importană este această descoperire a explicat Vlad Bredețean, medic oftalmolog.

„Practic, cu această terapie genică, pe niște structuri oculare care nu au fost afectate încă, vine să insereze niște structuri sensibile la lumină. Este un pas extraordinar înainte, imaginați-vă un pacient orb, de acord, dar nu este un uau. Nu i se recuperează ochiul omului”, a spus medicul Vlad Bredețean.

Rezultatul tratamentului nu este permanent și trebuie readministrat la o anumită perioadă de timp. Chiar și așa, astfel de proceduri sunt foarte costisitoare. Pot ajunge chiar și până la 800.000 de dolari. În România, astfel de tratamente genice nu există.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

„E clar că România nu are capacități de producție a unei astfel de terapii. Accesul românilor la un astfel de tratament e condiționat, în situația de față, exclusiv prin programe guvernamentale. Se va plăti tratamentul, va fi importat tratamentul, se va aplica tratamentul”, a adăugat Vlad Bredețean.