• Demența este o afecțiune frecventă care afectează peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, și care declanșează o modificare a funcțiilor cognitive, cum ar fi memoria și gândirea.
  • Tulburarea poate avea un impact serios asupra rutinei zilnice a unei persoane și poate perturba viața până la punctul de a avea nevoie de un îngrijitor.
  • Învățarea semnelor de demență este vitală pentru a depista afecțiunea din timp și pentru a lua rapid măsuri preventive în încercarea de a încetini evoluția acesteia.

Învățarea semnelor de demență este vitală pentru a depista afecțiunea din timp și pentru a lua rapid măsuri preventive în încercarea de a încetini evoluția acesteia.

Demența este o afecțiune frecventă care afectează peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, și care declanșează o modificare a funcțiilor cognitive, cum ar fi memoria și gândirea.

Tulburarea poate avea un impact serios asupra rutinei zilnice a unei persoane și poate perturba viața până la punctul de a avea nevoie de un îngrijitor.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Este ușor să nu observi semnele de demență

Vanessa P. Lewis, MD, Conviva Care Centers ne spune: Poate fi ușor să trecem cu vederea semnele demenței ușoare timpurii, deoarece există o concepție greșită conform căreia procesul normal de îmbătrânire include pierderea memoriei și o scădere a funcției cognitive. Îmbătrânirea normală poate afecta viteza creierului și atenția, însă schimbările în cazul demenței sunt mai severe.”

Ce trebuie să știi despre demență

Dr. Lewis spune: Demența sau tulburarea neurocognitivă majoră nu este o parte normală a procesului de îmbătrânire. Există, de asemenea, diferite tipuri de demență, nu toate tipurile este demența Alzheimer. Dacă ești îngrijorat de sănătatea creierului tău, este important să consulți medicul de familie pentru a face un test de screening rapid.”

Cum să deosebești demența de îmbătrânirea normală

Verna Porter, MD, neurolog și director al Centrului de Demență, Boala Alzheimer și Tulburări Neurocognitive de la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California, spune: Modificările normale ale memoriei legate de vârstă sunt foarte diferite de demență. Principala diferență între pierderile de memorie legate de vârstă și demența (cum ar fi boala Alzheimer) este că, în cazul îmbătrânirii normale, uitarea nu interferează cu capacitatea de a desfășura activitățile zilnice normale. Cu alte cuvinte, pierderile de memorie au un impact redus asupra vieții de zi cu zi sau asupra capacității tale de a desfășura treburile, sarcinile și rutinele obișnuite care alcătuiesc viața noastră cotidiană.

În schimb, demența se caracterizează printr-un declin marcat, persistent și invalidant al două sau mai multe capacități intelectuale, cum ar fi memoria, limbajul, judecata sau raționamentul abstract, care interferează în mod semnificativ cu activitățile tale zilnice normale și le perturbă. Din punct de vedere funcțional, pacienții cu AD ușoară vor avea nevoie de asistență pentru a îndeplini sarcini precum gestionarea finanțelor, călătoriile, planificarea petrecerilor etc.

Realizarea acestor activități instrumentale ale vieții cotidiene este cea mai afectată în stadiile ușoare ale bolii. Conducerea auto poate fi, de asemenea, afectată și este important să se acceseze în mod oficial capacitatea de conducere din timp, deoarece declinul vizuospațial/visuoperceptual și dificultățile legate de viteza de reacție pot începe să se manifeste relativ devreme în timpul bolii. Pierderea memoriei este moderată, în special pentru evenimente recente, și interferează cu activitățile zilnice. Indivizii au dificultăți moderate în rezolvarea problemelor, nu pot funcționa independent la afacerile comunitare și au dificultăți în realizarea unor activități zilnice și hobby-uri, în special a celor complexe.”

Cum să ajuți la prevenirea sau încetinirea simptomelor de demență

Potrivit Dr. Lewis, Schimbările în stilul de viață care pot ajuta la prevenirea demenței sunt similare cu bolile de inimă. Trebuie să te asiguri că ai o alimentație sănătoasă pentru inimă (săracă în grăsimi), activitate fizică (150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată), că nu mai fumezi, că menții o greutate sănătoasă și că ai afecțiuni bine controlate, cum ar fi DM de tip 2 și hipertensiune arterială. Cercetările arată că o alimentație bună, activitatea fizică și angajamentul mental și social pot aduce beneficii în prevenirea demenței.”

Discută cu medicul tău

Dr. Lewis spune: Dacă te îngrijorează faptul că tu sau o persoană dragă suferă de demență sau de modificări ale cogniției, adresează-te medicului de familie, care îți poate face un test de screening rapid de 5 minute pentru a vedea dacă ai nevoie de o evaluare suplimentară pentru demență.”

Să te pierzi în locuri cunoscute

Dr. Lewis afirmă: De exemplu, persoana iubită ar putea merge de obicei la plimbarea de dimineață, dar în ultima vreme îi este greu să găsească drumul spre casă. Acest lucru este ușor de trecut cu vederea, deoarece uneori respingem lapsusurile de memorie, ca pe o îmbătrânire normală.”

Întrebări repetitive

Punerea repetată a aceleiași întrebări în perioade scurte de timp”, poate indica demență, spune Dr. Lewis.

Schimbări de personalitate

Dr. Lewis împărtășește: Poate că persoana iubită obișnuia să iasă și să socializeze, iar acum îi place să stea mai mult acasă. Din nou, uneori am putea crede că persoana iubită se simte deprimată. S-ar putea să fie așa, dar, din nou, este important ca demența să fie luată în considerare.”