• EMA a dat undă verde primului tratament injectabil pentru virusul HIV
  • În loc de pastile luate zilnic, pacienții pot face injecția lunar
  • Analiză: În pandemie, jumătate din pacienții cronici din România nu au primit tratament

Agenţia Europeană a Medicamentului a dat undă verde primului tratament injectabil pentru virusul HIV care cauzează SIDA. Este vorba despre un cocktail de 2 medicamente antiretrovirale pe care pacienţii îl pot face o dată la câteva luni. Asta le uşurează mult viaţa, pentru că acum ei sunt nevoiţi să ia scheme zilnice de pastile, la ore fixe. 

Cocktailul de medicamente antiretrovirale – rilpivirină şi cabotegravir – pe care pacienţii îl pot lua la fiecare câteva luni are acţiune îndelungată, care are capacitatea de a împiedica virusul să se reproducă.

Mai este însă încă un pas până când tratamentul injectabil va ajunge la pacienţi. Autorizaţia de punere pe piaţă trebuie aprobată de Comisia Europeană.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Aproximativ 38 de milioane de persoane din întreaga lume trăiau cu HIV în 2019, potrivit cifrelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu aproximativ 2,3 milioane de persoane în Europa.

Nu există niciun leac pentru infecţia cu HIV, dar există terapiile antiretrovirale care pot controla virusul şi care le permit pacienţilor să trăiască mai mult.

Până să ajungă însă soluţia injectabilă în România, trebuie rezolvată situaţia pacienţilor cu boli cronice. 

Numărul de internări pentru bolnavii HIV/SIDA a scăzut cu 80% în perioada martie – august 2020, faţă de perioada similară a anului precedent. Spitalizările pacienţilor cronici la nivel national au fost cu 48% mai mici în perioada  martie – august a acestui an  faţă de perioada martie-august 2019.

În cazul pacienţilor care sferă de cancer, de exemplu, la Institutul Fundeni numărul intervenţiilor chirurgicale cu diagnostic principal a scăzut în aprilie 2020 la 54 de cazuri de la 270 de cazuri în aprilie 2019. Datele sunt strânse de o analiză făcută de o echipă a Observatorului Român de Sănătate.