- 815 români au răspuns unui studiu efectuat de Avangarde
- 25% dintre respondenţi spun că nu se vor vaccina pentru Covid-19
- 30% sunt siguri că se vor vaccina, iar 36% vor aştepta să vadă efectele
- Cei care nu acceptă vaccinul nu cred în eficienţa acestuia, în procent de 72%
- Între cei care nu vor vaccinul predomină femeile, cu 52%
- 60% dintre respondenţi se aşteaptă ca România să intre în lockdown total după alegeri
- 54% dintre ei nu ar fi de acord cu o nouă carantină generală
Tot mai multe laboratoare anunţă rezultate bune în privinţa vaccinurilor. După americanii de la Pfizer şi Moderna, şi europenii de la AstraZeneca spun că vaccinul lor are rezultate promiţătoare la vârstnici, în studiile clinice din faza a doua. Până la Crăciun ar trebui să fie clar dacă serul este bun sau nu.
Advertisment
România
Doar 25% dintre românii care au participat la un sondaj Avangarde sunt împotriva vaccinului. 30% spun că se vor vaccina împotriva COVID, iar 36% așteaptă mai întâi să vadă efectele. Sondajul arată o dorinţă de vaccinare ceva mai mare comparativ cu a maghiarilor sau a francezilor.
Potrivit sondajului Avangarde, dintre cei care spun că nu se vor vaccina, 36% au studii sub liceu, 40% au liceul şi 24% peste liceu. De asemenea, 42% dintre respondenţi sunt angajaţi, iar 16% pensionari. În plus, 60% dintre respondenţi se aşteaptă ca România să intre într-un lockdown complet după alegerile din 6 decembrie, iar 54% dintre aceştia spun că nu vor accepta o nouă carantină generală, cum a fost cea din primăvară.
Recomandări
Studiul s-a făcut pe un eşantion de 815 persoane adulte din România. Metoda folosită a fost interviul telefonic, în perioada 15-17 noiembrie. Marja de eroare se consideră a fi 3,3%, pentru un nivel de încredere de 95%.
Ungurii și francezii, mai reticenți
47% dintre unguri resping categoric vaccinul, 36% sunt indeciși. Doar 17% spun că s-ar vaccina. Iar un sondaj BFMTV arată că doar 4 din 10 francezi vor să-şi facă vaccinul. Între timp, suedezilor le merge din ce în ce mai rău. Imunitatea colectivă nu a fost dobândită, aşa că singura soluţie rămân restricţiile.
Jean-Claude Dassier, președintele Olympique de Marseille, fost jurnalist și director de știri al TF1: „Situaţia în Suedia, pe care ne-aţi dat-o ca exemplu, că oamenii nu au închis magazinele, că nu au avut limitări, oamenii nu au fost, nu au stat în carantină, este un dezastru la ora actuală. Este un dezastru în Suedia. La fel în Elveţia. Ţările care nu au intrat în carantină se confruntă cu un tsunami.”
Partenerii noștri