• Probabilitatea apariției cheagurilor de sânge dupa vaccinarea cu AstraZeneca: „Să ghicești ultimele 5 cifre ale unui număr de telefon”
  • Analiză The Guardian: „Poate mai pertinent este să ne gândim la riscul că o femeie tânără, care ia pilule contraceptive să dezvolte cheaguri de sânge”
  • EMA a stabilit „o legătură posibilă cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobișnuite și un nivel de trombocite scăzut”, anunță agenția cu sediul la Amsterdam.

Miercuri, Agenția Europeană a Medicamentului a declarat că există o legătură plauzibilă între vaccinul Oxford/AstraZeneca și tipurile rare de coagulare a sângelui, dar aceste reacții apar la unul din 100.000 de tineri adulți care primesc acest tip de vaccin, scrie Daily Mail.

Este o provocare să ne gândim la riscuri atât de scăzute, scrie The Guardian, în contextul în care multe alte medicamente pe care le luăm frecvent sau intervenții chirurgicale au reacții adverse mult mai des întâlnite.

The Guardian analizează riscurile la care sunt supuși tinerii atunci când sunt sub anestezie generală, de exemplu sau la ce riscuri se expun oamenii atunci când decid să sară cu parașuta.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
„ECHITATEA POATE SALVA EDUCAȚIA”

Poate mai pertinent este să ne gândim la riscul că o femeie tânără, care ia pilule contraceptive să dezvolte cheaguri de sânge într-o săptămână, scrie sursa citata. „Este o provocare să ne gândim la riscuri atât de scăzute: atunci când trebuie să număram zerourile, țoață intuiția merge. Deci, ce altceva are aproximativ unul din 100.000 de șanse pentru un tânăr adult? Am putea alege din riscul de a muri atunci când suntem sub anestezie generala, sau într-un salt de parașutism sau, pe partea pozitiva, câștigarea jackpotului Lotto daca ați cumpărat 450 de bilete sau ghicirea ultimelor cinci cifre ale numărului de telefon mobil al cuiva”, scrie The Guardian.

Ce trebuie să facă persoanele care se vaccinează cu AstraZeneca și au reacții alergice

Pentru persoanele care se hotărăsc să se vaccineze cu acest ser, medicul Gindrovel Dumitra recomandă pacienților să urmărească câteva simptome care ar putea apărea în primele 14 zile de la prima doză: cefalee, dureri abdominale și tumefacții.

În acel moment pacientul ar trebui să i se adreseze medicului de familie sau chiar serviciului de 112. În mod obișnuit, trebuie creat mecanismul, și eu știu că este creat în acest moment mecanismul ca în cazul în care apar astfel de reacții adverse, pacientul va fi internat într-o clinică de hematologie unde i se efectuează investigații de laborator iar acolo i se administrează tratamentul specific care ii salvează viata”, a mai adăugat medicul.

Experții în sănătate din Uniunea Europeană și din Marea Britanie au stabilit că nu există diferențe între femei și bărbați în ceea ce privește frecvența trombozelor. Cu toate astea, la sfârșitul lui martie, Germania anunța că 29 dintre cele 31 de cazuri de tromboză venoasă apărute dupa vaccinarea cu AstraZeneca au apărut la femei.