- Prevenţia ne fereşte de problemele dentare.
- Anca Constantin, medic stomatolog, avertizează că principala problemă sunt cariile.
- 40% dintre români nu au fost niciodată la dentist.
Dacă te gândești că dinții de lapte ai copilului tău oricum cad și nu au nevoie de stomatolog, te înșeli. Dacă nu îi îngrijești, va avea probleme cu dantura permanentă.
Advertisment
Dinții definitivi pot crește strâmb sau se pot caria mai ușor. Medicul stomatolog, Anca Constantin, ne sfătuieşte să ne ducem copilul la medic, din timp. Eviți problemele și te costă și mai puțin. Afecţiunile dentare sunt diferite de la un pacient la altul.
„Integritatea dinților de lapte influențează dinții permanenți”
În momentul în care se pierde integritatea unui dinte de lapte, încep să apară schimbări în poziţia dinţilor de lapte şi, ulterior, permanenţi. Dacă un dinte face o infecție foarte, foarte mare, poate distruge osul din jur în care poate să apară următorul dinte permanent. Nu neapărat că îl cariază în mod direct, dar nu îi creează un mediu favorabil, explică Anca Constantin, medic stomatolog.
Recomandări
40% dintre români nu au fost niciodată la dentist
Radu are 10 ani şi se numără printre cei norocoşi. Părinţii au avut grijă să îl ducă la medic pentru monitorizare, atunci când dantura de lapte i s-a schimbat. Iar el chiar a ascultat sfaturile dentistului.
Eu nu am avut niciodată probleme cu dinţii, dar părinţii m-au dus de fiecare dată când mă durea câte o măsea sau trebuia să îmi scoată un dinte. Mi-a zis să mă spăl de două ori pe zi, să îmi schimb periuţa la 3 luni, spune Radu, un copil de 10 ani.
În România, situaţia e ruşinoasă. Potrivit ultimei statistici, 40% dintre români nu au fost niciodată la dentist, iar 20% spun că nu vor merge nici în viitorul apropiat.
Costul tratamentelor şi frica de durere sunt principalele motive pentru care nu ajung la medicul stomatolog.
Partenerii noștri