• Dacă cineva prezintă efecte adverse de la vaccinul anti-COVID, poate intra pe site-ul ANM.
  • Se completează un formular la secțiunea Raportarea Efectelor Adverse.
  • Culegerea acestor informații este foarte relevantă, spun medicii de familie.

Dacă cineva are de gând să se vaccineze și se lovește de vreun efect advers, există un loc unde poate să reclame asta. Accesează site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, la secțiunea Raportarea Efectelor adverse. Sunt două variante: online sau varianta clasică.

Practic, se completează un formular online cu datele personale, numărul adeverinței de vaccinare, informatii despre efectele adverse și medicamentele pe care persoana în cauză le-a luat. Se descarcă, se completează cu pixul și se trimite prin poștă.

„În orice moment un medic, dacă are suspiciunea, sau un pacient că ceva administrat, un produs farmacologic a produs un efect, altul decât cel acceptat, poate face o astfel de solicitare pe site-ul AMN-ului”, a declarat Dana Popescu, medic de familie.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Medicii de familie spun că aceste informații sunt extrem de relevante și că avantajul acum este că poate fi consemnată orice reacție de după vaccinare.

„Dacă sunt un pacient cu un anumit nivel de educație, putem să accesăm acest site al ANMDMR și să procesez eu formularul dedicat pacienților . Pentru asta, trebuie să știu că există acest site, sau dacă pacientul nu are ușurință pentru a face un astfel de demers trebuie să informeze medicul de familie care poate face mai departe demersurile necesare”, a mai spus Dana Popescu.

A apărut și primul caz cu efecte adverse. O asistentă din Cluj a avut simptome alergice ușoare. Nu avea contraindicații la vaccinare, dar se știa cu alergii.