Profilul persoanei unde au apărut reacţii adverse la vaccin, în funcție de sex și vârstă

BILANȚUL ZILEI. Record de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. În total, 235.239 de români au fost vaccinaţi Mediafax Foto

Vârsta medie a persoanelor care au raportat reacţii adverse după vaccinare este de 41 de ani şi în cea mai mare parte este vorba de femei, a declarat, marţi, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiţă a spus că cele mai multe reacţii adverse după vaccinare au fost în cazul Pfizer, dar acesta se administrează, totuşi, de la debutul campaniei.

„Numărul total al reacţiilor adverse urmare a vaccinării cu vaccinurile împotriva COVID-19 în toată această perioadă, de la 27 decembrie, defalcat pe cele trei tipuri de vaccin sunt: vaccinul Pfizer – 556 de reacţii de tip local, cu durere la locul de administrare şi 2.324 de reacţii generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală şi alergii de tip urticarian. Numărul total al reacţiilor adverse raportate ca urmare a administrării vaccinului de la Moderna din data de 4 februarie: 9 reacţii de tip local, durere la locul de administrare şi 75 de reacţii generale. Numărul total al reacţiilor adverse ca urmare a administrării vaccinului de la AstraZeneca începând cu data de 15 februarie: 7 reacţii raportate în total, din care 4 de tip local şi 3 reacţii generale”, a spus Gherghiţă.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, în perioada 9 februarie – 14 februarie au fost raportate 432 de reacţii adverse indezirabile, dintre care 76% au fost raportate pe platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, restul fiind raportate direct în registrul electronic naţional al vaccinărilor la INSP.

Vârsta medie a persoanelor care au raportat aceste reacţii adverse a fost de 41 de ani, cu extreme între 19 şi 88 de ani.

77 la sută dintre persoanele care au raportat reacţii adverse sunt femei, spune medicul Valeriu Gheorghiţă.

Perioada medie între data vaccinării şi data debutului reacţiilor adverse a fost de 21 de zile, cu extreme între 0 şi 21 de zile, potrivit sursei citate.

„În funcţie de severitatea manifestărilor, au fost raportate zero cazuri de reacţii severe şi 432 de cazuri de reacţii clasificate ca nesevere. În ceea ce priveşte distribuţia, 51% au fost reacţii de tip local, cu durere, tumefacţie, erupţie la locul de administrare , febră şi frison. 34% dintre persoane au raportat ca reacţie adversă dureri musculare şi articulare, 30% cefalee”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Nu au fost cazuri de şoc anafilactic de la debutul campaniei de vaccinare, potrivit sursei.