• Românii au mai multă încredere în spitalele private
  • Profesionalismul, dotările sau comunicarea cu pacienţii, unele dintre motive
  • Spitatele de la stat domină statisticile referitoare la „atenţii” sau mită

Dăm în fiecare lună 10% din salariu la sănătate, dar avem mai mare încredere în sistemul privat. O arată cel mai recent barometru de sănătate publică.

47% dintre români cred că, atunci când un caz este grav, el se rezolvă la privat. În sistemul de stat mai au încredere 29,5% dintre români. Profesionalism, dotări, echipamente, condiții de cazare, amabilitatea personalului și comunicarea cu pacienții – la toate stă de cel puțin două ori mai bine privatul.

Statul domină statistica numai când e vorba despre obiceiul de a da atenții sau mită. Privații din sănătate încep să o ducă din ce în ce mai bine.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

De exemplu, Medlife și-a prezentat rezultatele pe primele nouă luni ale anului și a avut o cifră de afaceri de 770 de milioane de lei, în creștere cu 8,4%. Profitul net al companiei a fost de 2,3 ori mai mare anul acesta față de aceeași perioadă a anului trecut. Cea mai mare parte a veniturilor a venit din clinici. Pe locul al doilea au fost spitalele, urmate de vânzări corporate și laboratoare.

„Tehnologia e mult mai nouă în privat decât în public, nimeni nu contestă acest lucru. Dar trebuie să ne gândim la anumite categorii de servcii pe care le poţi face în privat şi pe care nu le poţi face în privat. Dacă vorbim de urgenţă şi de cazurile foarte grave, ştim cu toţii că ei nu se duc în privat. Percepţia că îşi rezolvă problema mai repde în privat este acea categorie de pacineţi care probabil se duc o dată în viaţă sau probabil doamnele care nasc şi nasc în privat pentru că au condiţii mai bune sau cei care nu sunt pacienţi cronici”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni, pentru Aleph News.