• Bugetul Sănătăţii, de la 5,6%, la 6% din PIB
  • Guvernul îţi promite zece spitale şi maternităţi noi
  • Privaţii, invitaţi la masa asigurărilor obligatorii de sănătate

Ministrul propus al Sănătăţii Vlad Voiculescu îţi promite în programul de Guvernare că vei avea o nouă lege a Sănătăţii.

Fiecare guvern de până acum a promis asta, însă modificări au fost făcute doar la suprafaţă, niciodată în substanţa legii.

Pentru asta e nevoie de bani şi, aşa cum ştii, sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană la finaţarea sănătăţii.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

În 2020, am dat 5,6% din PIB la Sănătate. Guvernul face comparaţia cu 2017, când dădeam 5% şi îţi promite că în patru ani vom ajunge la 6%. La banii din bugetul naţional vom fi, cel mai probabil, tot la coada Europei. Şi procentual şi în cifre absloute. Vom reuşi să schimbăm lucruri doar dacă vom atrage fonduri europene, ăsta este focusul guvernului pentru 2021-2027. Aici guvernul îşi propune să atragă 2,8 miliarde de euro. Iar din banii din fondul de rezilienţă 1,8 miliarde merg la sănătate.

Vom avea, în sfârşit, spitale noi?

Noul guvern își propune să investească masiv în renovarea spitalelor vechi, să facă centre de sănătate în mediul rural şi zece spitale noi, inclusiv maternităţi. Cât despre cele trei spitale regionale promise de atâţia ani de la Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova, aflăm doar că vor fi continuate planurile.

Care sunt marile schimbări de structură pe care şi le propune guvernul

Guvernul ne promite că vom avea, în sfârşit, programe naţionale de screening funcţionale, în condiţiile în care avem şi recordul negativ european de a fi pe primul loc la decesele cauzate de bolile croncie. De asemenea, guvernul este dispus să lase loc liber concurenţei în administrarea asigurării obligatorii de sănătate şi să invite şi privaţii să participe la asta.