• Liberalii nu sprijină proiectul USR PLUS, care prevede acordarea unei zile libere celor care se vaccinează, anunță președintele PNL, Ludovic Orban.
  • Ludovic Orban: „Nu avem niciun fel de obligație de a susține un proiect al unor parteneri care nu au discutat cu noi și care excede strategiei de vaccinare”.

UPDATE – Ștefan Pălărie, senator USR PLUS: În comisie am avut un raport votat în unanimitate de toate partidele”

Senatorii USR au analizat proiectul de lege prin care persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 ar putea beneficia, la cerere, de o zi liberă.

„Astăzi avem pe ordinea de zi o inițiativă USR PLUS care prevede acordarea unei zile libere pentru ziua de vaccinare, dar și ziua de rapel a tuturor celor care vor să se imunizeze anti-COVID. Avem o prevedere care acordă părinților o zi liberă pentru a însoți copiii minori în momentul în care reglementările din domeniul sănătății vor prevede că și copiii vor trece prin procesul de vaccinare”, a declarat Ștefan Pălărie, senator.

„Săptămâna trecută am avut această inițiativă, sunt bucuros că în comisie am avut un raport votat în unanimitate de toate partidele. La final s-a dat un vot fără culoare politică. Suntem la 20% din populația adultă vaccinată, ne mai rămâne 80% care trebuie să treacă prin acest proces. Vă invit în fața Casei Poporului să vedeți că numărul de mașini în așteptare este în scădere. Tocmai această inițiativă credem că este elementul care poate sprijini principala armă de atac împotriva COVID, vaccinarea”, a adăugat senatorul.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Știrea inițială

Ludovic Orban a declarat că nu sprijină proiectul care prevede acordarea unei zile libere persoanelor care se vaccinează anti-COVID pentru că acesta nu a fost dezbătut cu PNL.

„Nu s-a discutat la nivelul coaliției (de guvernare – n.r.), nu face parte din strategia de vaccinare, care e stabilită la nivel guvernamental. Noi am încurajat companiile să se implice în procesul de vaccinare și foarte multe companii au arătat responsabilitate, au îndemnat angajații și au organizat în condiții exemplare procesul de vaccinare. Cred că strategia stabilită de guvern trebuie să rămână strategia de vaccinare. Ca atare, nu avem niciun fel de obligație de a susține un proiect de lege al unor parteneri care nu au discutat cu noi, nu au discutat nici la nivel guvernamental și care, din punctul meu de vedere, excede cadrul strategiei de vaccinare”, spune Ludovic Orban.

Liderul liberal afirmă că în România campania de vaccinare se derulează în condiții bune

„Avem rezultate care sunt surprinzătoare pentru mulți, care, în comparație cu alte țări ne situează într-o poziție, iar România este apreciată cum a organizat această campanie de vaccinare. (…) Adică să le facem <cadou> fimelor, companiilor și angajatorilor să plătească o zi liberă celor care se vaccinează? Nu mi se pare normal”, adaugă Orban.

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 pot beneficia, la cerere, de o zi liberă, potrivit unei inițiative legislative depusă în luna aprilie de deputații USR PLUS Oana Țoiu și Radu Molnar.

„Venim în fața românilor cu un proiect care să încurajeze vaccinarea. Suntem conștienți că e singura variantă pentru a scăpa de pandemie. La cerere, angajații vor avea o zi liberă pentru a se vaccina. Proiectul arată că USR PLUS și coaliția de guvernare se așează pe drumul combaterii pandemiei. Știm că sunt mulți români care s-au vaccinat la centre în afara localității lor, așa că venim în întâmpinarea acestei probleme cu o inițiativă legislativă”, a transmis deputatul USR PLUS Radu Molnar, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

Inițiativa modifică Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și propune ca persoanele care se vaccinează să beneficieze de:

  • O zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării, în cazul angajaților;
  • O zi scutire de frecvență, în ziua vaccinării, în cazul elevilor, studenților și militarilor;
  • De asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, și unul dintre părinți în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.