• După recomandarea EMA, mai urmează aprobarea finală din partea Comisiei Europene.
  • Emer Cooke: Niciun vaccin nu este o baghetă magică de unul singur.
  • Emer Cooke: Avem trei vaccinuri împotriva unei boli pe care nu o cunoșteam acum un.

Avem vaccin de la Pfizer, avem și de la Moderna, iar acum urmează cel de la AstraZeneca. Știi deja că serul companiei britanico-suedeze a primit undă verde de la Comisia Europeană.

Emer Cooke, șefa Agenției Europene a Medicamentului: „Mă bucur să anunț a treia recomandare pozitivă, pentru autorizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19. Asta crește numărul de vaccinuri disponibile statelor UE și EEA care vor ajuta să aducă pandemia sub control și să protejeze cetățenii UE. Avem trei vaccinuri care au fost create și recomandate pentru aprobare împotriva unei boli pe care nu o cunoșteam acum un an. Niciun vaccin nu este o baghetă magică de unul singur, dar împreună oferă unelte și opțiuni pentru a preveni diverse părți ale bolii.”

Prospectul vaccinului AstraZeneca

  • Vaccinul AstraZeneca este recomandat persoanelor care au împlinit 18 ani.
  • Reacții adverse: dureri de cap, musculare sau la locul administrării, oboseală, febră, greață.
  • A doua doză se administrează după o perioadă cuprinsă între 4 și 12 săptămâni

Cele mai frecvente sunt sensibilitatea sau durerea la locul injectării, dureri de cap și musculare, stare generală proastă, febră și greață. Acestea sunt ușoare spre moderate și pot apărea 2-3 zile după prima doză. Efectele adverse raportate după rapel au fost raportate mai rar și resimțite ca fiind mai ușoare.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Are contraindicații? Sunt persoane care nu ar trebui să se vaccineze cu serul AstraZeneca?

Da. Cele care au hipersensibilitate la substanțele de bază ale vaccinului. Dacă ai febră, vaccinarea trebuie amânată. De asemenea, au nevoie de o atenție aparte pacienții care urmează un tratament anticoagulant. Iar la cei care urmează o terapie imunosupresoare, vaccinul poate să nu aibă eficiența maximă.

Femeile însărcinate sau cele care alăptează se pot vaccina cu Astra Zeneca

Nu sunt suficiente studii, motiv pentru care în prospect scrie că vaccinarea femeilor însărcinate se poate face doar dacă posibilele beneficii suntt mai mari decât potențialele riscuri. Nu sunt sunt date clare nici în privința femeilor care alăptează. Cert este că studiile de până acum nu arată că vaccinul AstraZeneca ar avea consecințe asupra fertilității.