• Un studiu de referință publicat în 2007 de The Lancet a constatat că depresia provoacă scăderi mai grave ale calității vieții și ale stării generale de sănătate decât bolile de inimă, artrita, astmul și diabetul.
  • Un studiu, publicat de PLOS One în aprilie, a constatat că terapia cu antidepresive nu a îmbunătățit bunăstarea generală a persoanelor care le utilizează.
  • Stresul cronic este o cauză comună a depresiei severe, potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală din SUA.

Având în vedere că până la jumătate dintre cei care folosesc medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală pentru a gestiona depresia raportează că încă se confruntă cu simptome severe, cercetătorii explorează noi opțiuni pentru tratarea acestei boli.

Găsirea unor antidepresive sigure și eficiente este o prioritate importantă în industria farmaceutică, deoarece acestea se numără printre cele mai frecvent prescrise medicamente din Statele Unite – până la 1 din 10 persoane le iau în mod regulat, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.

Recent, accentul a fost pus pe drogurile psihedelice considerate anterior „recreaționale”, cum ar fi psilocibina, compusul intoxicant care se găsește în „ciupercile magice”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Există acum multe studii clinice în curs de desfășurare pentru a testa psihedelicele pentru diverse tulburări, inclusiv depresie, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare de consum de substanțe și cefalee în lanț”, a declarat cercetătorul și psihiatrul Alex Kwan pentru UPI într-un e-mail.

„Aprobarea oficială a acestor compuși ca opțiune de tratament va depinde de rezultatele acestor studii clinice, care sunt încă la cel puțin câțiva ani distanță”, a declarat Kwan, profesor asociat de psihiatrie la Școala de Medicină a Universității Yale.

Iată câteva motive pentru care cercetătorii se uită la aceste medicamente și ce spun datele din primele studii.

Amploarea problemei

Denumită și tulburare depresivă majoră sau depresie clinică, boala afectează emoțiile pacienților și capacitatea lor de a îndeplini sarcinile de zi cu zi și poate provoca și complicații fizice, spun experții.

Un studiu de referință publicat în 2007 de The Lancet a constatat că depresia provoacă scăderi mai grave ale calității vieții și ale stării generale de sănătate decât bolile de inimă, artrita, astmul și diabetul.

Constatările i-au determinat pe cercetători să descrie depresia ca fiind mai „invalidantă” decât multe dintre aceste boli.

E nevoie de un tratament nou

Un studiu, publicat de PLOS One în aprilie, a constatat că terapia cu antidepresive nu a îmbunătățit bunăstarea generală a persoanelor care le utilizează.

„Există o criză de sănătate mintală care se agravează, alimentată de persoanele cu depresie care nu răspund la tratamentele existente”, a declarat Matthew Johnson, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins, într-un e-mail pentru UPI.

Și tocmai această „criză” este cea care i-a determinat pe cercetători să exploreze utilizarea unor compuși care nu au fost incluși în mod tradițional în clasa antidepresivelor în gestionarea a ceea ce unii au numit depresie rezistentă la tratament.

Esketamina, un derivat al ketaminei, sau „K special”, așa cum era cunoscută cândva de utilizatorii recreaționali, a fost autorizată pentru utilizare la pacienții cu depresie severă și/sau rezistentă la tratament în 2019 în SUA.

Sedativul, care poate favoriza o stare de transă în anumite doze, a fost cândva un drog popular în cultura „rave”, dar a fost folosit și ca anestezic.

Pentru depresie, se crede că medicamentul comercializat sub numele de Spravato acționează asupra cortexului prefrontal – regiunea creierului care guvernează răspunsul la stres.

Stresul cronic este o cauză comună a depresiei severe, potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală din SUA.

În studiile clinice, esketamina, care este disponibilă doar sub formă de spray nazal și trebuie administrată în cabinetul unui medic, a redus simptomele depresiei timp de până la șapte zile după fiecare doză.

„Odată cu aprobarea esketaminei pentru tratamentul depresiei, s-a avut mare grijă să se minimizeze accentul pe efectele sale psihedelice”, a declarat Johnson.

„În esență, pacienților li s-a spus să ignore faptul că s-ar putea simți diferit – este doar un efect secundar – așa că, într-adevăr, nu a fost încadrat ca fiind psihedelic”, a spus el.

Alinarea s-ar putea afla în drogurile psihedelice

Un alt compus care se găsește într-un drog psihedelic bine cunoscut, psilocibina este un halucinogen natural descoperit la sfârșitul anilor 1950 în ciupercile recoltate din America Centrală, potrivit Centrului Johns Hopkins pentru Cercetare Psihedelică și Conștiință, unde lucrează Johnson.

A fost folosită de secole în culturile indigene ca mijloc de explorare spirituală, dar în cazul depresiei ar putea funcționa ca și medicamentele antidepresive convenționale, acționând asupra serotoninei, o substanță chimică din creier implicată în starea de spirit.

„Sunt deosebit de optimist în ceea ce privește psilocibina, deoarece efectul benefic pare a fi mare și, mai important, pare să dureze până la câteva săptămâni”, a declarat Kwan de la Yale.

Un studiu publicat de Nature Medicine în aprilie a constatat că psilocibina a redus simptomele depresiei la adulții cu această tulburare.

Între timp, ibogaina este un alt psihedelic natural care se găsește în plante din Africa și din alte părți, potrivit Centrului Hopkins.

Halucinogenul, cunoscut sub numele colocvial de „broască” sau „venin”, a fost folosit în ritualuri religioase timp de secole, dar ar putea fi, de asemenea, un tratament eficient pentru afecțiuni de sănătate mintală, de la depresie la tulburări de consum de substanțe, indică cercetările.

Se crede că ajută la gestionarea simptomelor depresiei prin faptul că acționează asupra unor transmițători specifici din creier care guvernează starea de spirit, deși acest lucru nu a fost confirmat în studiile clinice.

De asemenea, ibogaina a fost asociată cu efecte secundare grave, cum ar fi bătăile neregulate ale inimii, ceea ce ar putea limita utilizarea sa la persoanele cu tulburări de sănătate mintală, spun experții.

Un alt psihedelic care ar putea ajuta persoanele cu depresie severă este dimetiltriptamina, care este un ingredient cheie în ayahuasca, o infuzie halucinogenă folosită de secole în culturile indigene din America de Sud.

Atenție la psihedelicele sintetice

Dimetiltriptamina, ibogaina și psilocibina sunt substanțe naturale, potrivit Centrului Hopkins, în timp ce studiile privind psihedelicele sintetice, precum LSD, nu au avut aceleași rezultate.

Din acest motiv, experți precum Kwan avertizează cu tărie împotriva folosirii formelor lor recreaționale pentru „automedicație” dacă suferiți de depresie, mai ales că acestea nu au fost încă aprobate pentru tratarea acestei afecțiuni, deoarece, în doze mai mari, „pot exacerba simptomele la persoanele predispuse la psihoză” și pot exista și alte probleme de siguranță.

„Psihedelicele au efecte rapide și puternice asupra percepției și stării de spirit, în decurs de câteva ore de la administrare”, iar oricine le folosește „ar trebui să fie într-un cadru controlat și monitorizat de profesioniști din domeniul medical”, a spus el.

În plus, cele mai multe cercetări care au explorat utilizarea acestor medicamente ca tratamente pentru depresie au făcut-o în combinație cu psihoterapia, a spus Johnson.