Raed Arafat face apel ca populaţia vulnerabilă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere

Sursa foto: Profimedia
  • Raed Arafat face apel ca populaţia vulnerabilă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere
  • „Persoanele vulnerabile pentru COVID sunt vulnerabile inclusiv în cazul gripei sezoniere”, spune Raed Arafat
  • Raed Arafat a precizat că în ultima perioadă a crescut semnificativ numărul de paturi de ATI pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2

Secretarul de stat Raed Arafat face apel ca populaţia vulnerabilă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere, deoarece există riscul ca gripa să se asocieze cu noul coronavirus şi efectele să fie dintre cele mai grave.

Arafat a declarat, duminică seara, la Antena 3, că persoanele vulnerabile la gripa sezonieră sunt vulnerabile şi la COVID-19 şi ar trebui să se vaccineze pentru a elimina unul dintre riscuri.

Se va asocia COVID-ul cu gripa sezonieră şi o să avem o perioadă dificilă, pentru că persoanele vulnerabile pentru COVID sunt vulnerabile inclusiv în cazul gripei sezoniere. De aici, sfatul pe care l-am dat: să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Există, din câte înţeleg, doze care au fost achiziţionate şi aduse de Ministerul Sănătăţii, deci persoanele vulnerabile, persoanele în vârstă, să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta elimină, cel puţin, un risc, chiar dacă nu este un risc eliminat total, pentru că poţi încă să faci gripă, dar o faci într-o formă atenuată dacă eşti vaccinat”, a spus Arafat.

Secretarul de stat din MAI a mai spus că sunt necesare în continuare regulile de distanţare, protecţie şi igienă pentru a evita infectarea cu COVID-19.

Raed Arafat a precizat că în ultima perioadă a crescut semnificativ numărul de paturi de ATI pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, în prezent fiind aproape de 1.000 de locuri.

„Dacă vedem că ajungem să nu mai avem locuri se poate ajunge să se ia şi alte paturi din cele de ATI care sunt destinate la post-operator”, a spus Arafat.

Acesta a dat asigurări că până acum în România nu s-a depăşit într-o zi numărul de 550 – 560 de cazuri, cu tot cu suspecţi COVID-19, la ATI.