• Raed Arafat a fost invitatul lui Vlad Craioveanu în cadrul emisiunii „Ochii pe mine!”
  • Raed Arafat: „Clar că sunt mai multe cazuri decât se raportează”
  • Read Arafat, recomandări la precauție: „E încă de recomandat să fim precauți și să nu sărim la toate, să spunem totul este normal”

Raed Arafat a fost invitatul lui Vlad Craioveanu în cadrul emisiunii „Ochii pe mine!”. El a vorbit despre care sunt șansele redeschiderii restaurantelor, a școlilor, dar și cum va decurge procesul de vaccinare pentru a se ajunge la mult visata imunizare în masă.

Raed Arafat, despre posibila redeschidere a restaurantelor: „Ieri și astăzi într-adevăr a fost scădere. Dacă mâine această scădere rămâne consistentă, înseamnă că se va întruni Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiul București și va stabili intrarea în scenariul galben care este cel între 1,5 și 3 la mie. Asta înseamnă că restaurantele, cinematografele, cafenelele și teatrele vor putea să funcționeze cu capacitate de 30%.”

Raed Arafat, scenariul pentru oamenii din HoReCa: „Din păcate, asta este o situație… Scenariul este pentru a implementa unele măsuri de sănătate publică, de protecție, de prevenire, când intrăm într-un scenariu mai rău.”

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Dacă acum suntem în scădere se va intra în scenariul galben, dacă ajungem la verde, în verde, dar dacă ne întoarcem la roșu și rămâne 48 de ore roșu și vedem că este o situație în creștere a numărului infecțiilor, atunci da, se va întoarce la o aplicare a prevederilor scenariului se întoarcem la aplicarea scenariul roșu. Asta s-a întâmplat și în alte țări și se întâmplă la noi. Și după cum vedeți România stă mai bine în acest moment. Asta nu înseamnă ca va rămâne mai bine. Vedeți ce se întâmplă în Marea Britanie, Irlanda, Franța.”

Raed Arafat, despre campania de vaccinare: „România nu stă rău comparativ cu alte țări”

Raed Arafat, despre importanța imunizării: „Nu, în momentul în care ajungem la un procent mare din populație vaccinată, acestea poate că intră sub control. Asta este și motivul pentru care se dorește să se ajungă la un procent de 60-70% de populație vaccinată.”

„Suntem la începutul campaniei de vaccinare. România nu stă rău comparativ cu alte țări. Dar suntem dependenți de numărul dozelor care se primesc. Acuma, primim de la Pfizer, urmează să intre dozele de la Moderna și bineînțeles așteptăm autorizarea la Astra Zeneca și Față de Moderna și Pfizer, Zeneca nu are nevoie de condiții de lanț de frig la – 20 de grade cum sunt celelalte două vaccinuri.”

Raed Arafat, despre creșterea numărului de persoane vaccinate: „Este creștere, zilnic avem o creștere în numărul persoanelor și deja am depășit un sfert de milion de persoane vaccinate. Între început și între ieri, de exemplu, suntem de la 10.000 suntem la aproape 30.000 de persoane vaccinare.”

„Noi încercăm la nivelul DSU și al MAI să asigurăm continuitatea existenței materialelor logistice de care este nevoie. Și astăzi aducem, împreună cu Ministerul Apărării, o cantitate de seringi care să intre la toate centrele de vaccinare ca să nu fie nicio întrerupere.”

Read Arafat, recomandări la precauție: „E încă de recomandat să fim precauți și să nu sărim la toate, să spunem totul este normal. Și, atenție, nu este totul normal și riscul de răspândire este încă destul de mare. Și lumea trebuie să înțeleagă că singura modalitate prin care să menținem controlul situației, cât de cât, este prin mască, prin măsurile de protecție, prin distanțare. Astea sunt modalitățile care ne permit să controlăm situația.”

Raed Arafat explică dacă se mai fac sau nu teste: ,,Există testele care se fac pe PCR, mai există câteva mii de teste pe zi care se fac pe bază de teste de antigen, teste rapide care se fac în unitățile medicale, pe lângă ce face populația singură, cumpărând de la farmacii. Acuma, dacă era numărul testelor scăzut și numărul cazurilor totuși în creștere, dar invizibilă, am fi văzut impactul la nivelul spitalelor și la nivelul secțiilor de terapie intensivă.”

Raed Arafat: „Clar că sunt mai multe cazuri decât se raportează. Pentru unii se autotestează, știu că sunt pozitivi, se autoizolează, în cazul cel mai fericit. Alții sunt pozitivi, dar sunt asimptomatici și poate chiar se plimbă printre oameni. Dar, totuși, nu putem vorbi de o situație care duce la creșterea indicatorilor pe terapie intensivă, pe cazurile internate, fără să avem un număr important de cazuri.”

Vlad Craioveanu: „Medicul Virgil Păunescu, ce a fost invitat și dânsul la noi, spunea: „Dacă nu grăbim vaccinarea, vor începe să iasă de sub imunizare cei vaccinați în prima linie”. Ce se va întâmpla dacă nu vom reuși să imunizăm 60-70% într-un timp cât mai scurt?

Raed Arafat: „Nu există nicio dovadă că se va ieși de sub imunitate pentru că, totuși, la acest moment, nu există clar care este limita imunității la vaccinuri și știm că din momentul în care au început să le testeze până acuma imunitatea persistă. Știm bine că cel puțin, câteva luni de zile, această imunitate va persista și poate că va merge mult mai mult cu cât studiile continuă în următoarea perioadă.”