• Spitalele publice suspendă pentru 30 de zile operațiile și tratamentele care nu sunt urgente, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat.
  • „Suntem nevoiți să emitem un ordin de 30 de zile care preve că, începând cu data emiterii acestuia, managerii spitalelor publice cu paturi dispun măsuri de suspendare a internărilor pentru operații și tratamente care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogranate”, a declarat Raed Arafat.
  • Măsura nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care au nevoie de controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni incologice sau care necesită proceduri de dializă.

Operațiile și internările care nu sunt urgente vor fi suspendate, în următoarele 30 de zile, în spitalele de stat, a în contextul supra-aglomerării unităților sanitare din cauza numărului mare de cazuri COVID-19, a anunțat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Conform sursei citate, va fi emis un ordin care prevede ca șefii spitalelor cu paturi să suspente operațiile și internările care nu reprezintă urgențe.

„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a spus Raed Arafat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

Șeful DSU a precizat că decizia nu îi vizează pe bolnavii de cancer, de diabet și gravidelor.

Fiecare caz este analizat de medicul care tratează bolnavul respectiv și decide dacă operația sau tratamentul în spital se pot amâna sau nu.

Medicii din spitalele în care nu se mai fac operații vor fi detașați pe secțiile COVID.

De asemenea, în spitalele cu deficit de personal, medicii vor face ture de 12 ore. Dacă până acum dimineață la spital mergeau 4 medici, iar unul rămânea de gardă, de acum, din cauza presiunii foarte mari pe un singur medic, un medic va veni 12 ore, se va odihni 24 de ore și ca relua o altă tură de 12 ore.

Ordinul este avizat și de Ministerul Sănătății, spune Arafat.