• România se pregătește pentru al treilea val de infectări
  • În acest moment, România se confruntă cu o criză de paturi la ATI
  • Raed Arafat: „Sperăm să fie ultimul val, dacă reușim să ducem campania de vaccinare în stilul în care o ducem și România stă bine cu vaccinarea”

România se pregătește pentru al treilea val de infectări. Criza de paturi la ATI e cea mai mare problemă în acest moment, iar premireul Florin Cîțu a făcut o serie de solicitări în acest sens.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit în direct la Aleph News despre situația locurilor la ATI și stadiul campaniei de vaccinare.

„Există soluții care se discută la nivelul Ministerului Sănătății cu spitalele de a aloca un număr de paturi inclusiv din spitalele de urgență pentru spitalele COVID, lucru care se face deja. La București, unde e presiune mai mare, am adus un al doilea TIR ATI, e posibil sa mai aducem un al treilea”, a spus Raed Arafat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
AI 2% ȘANSE SĂ AI BILET LA ERAS TOUR
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Șeful DSU a amintit de problema lipsei de personal medical.

„Rămâne problema resursei umane. Se lucrează în acest sens. ieri, briefingul nostru a fost cu participarea premierului, a reprezentanțiilor DSP-ului, Ministerului Sănătății”, a declarat Arafat.

„Vaccinarea are un rol major, dar impactul nu poate fi într-o durată atât de scurtă. Ce vaccinăm acum, efectul va fi peste trei, patru săptămâni. Totul depinde de noi, de respectarea măsurilor”, a subliniat Raed Arafat.

Raed Arafat a spus că patru din cele cinci unități mobile de Terapie Intensivă sunt funcționale, iar trei dintre ele vor fi alocate Capitalei.

„Au fost cumpărate cinci TIR-uri, unul este în revizie pentru climatizare. Este cel din Timișoara, cred că se rezolvă în scurt timp. Restul sunt funcționale. Toate, cumpărate din donații. În perioada următoare, trei din cele cinci vor fi la București. Mai este unul la Botoșani, care a fost închis dar va fi redeschis în scurt timp”, a spus Arafat.

De asemenea, șeful DSU a precizat că s-au efectuat deja transferuri de pacienți către spitatele cu paturi libere la ATI. Cât despre posibilitatea unor transferuri în străinătate, Raed Arafat a declarat că încă nu s-a pus problema.

„La acest moment, nu s-a pus în discuție acest lucru, pentru că situația celorlalte țări este asemănătoare cu cea din România. Este o organziare extrem de dificlă, trebuie să fie o țară care acceptă, iar țara respectivă trebuie să fie în afara valului”, a spus Arafat.