• Raed Arafat, despre numărul persoanelor vaccinate: „Este în creștere, zilnic avem o creștere în numărul persoanelor și deja am depășit un sfert de milion de persoane vaccinate”.
  • Raed Arafat: „Profesorii au intrat deja în faza în care se pot vaccina, astfel încât o parte importantă să se vaccineze, cel puțin cu prima doză, până la deschiderea școlilor”.
  • Raed Arafat: „Nu are cum să fie un număr mare de cazuri, chiar dacă nu e testat, nu e depistat, fără să vină cu creștere la terapie intensivă, creștere la nivelul cazurilor internate”.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a spus în emisiunea „Ochii pe mine!” care sunt șansele redeschiderii restaurantelor, școlilor și locurilor de joacă. În București, rata de infectare a scăzut sub nivelul de 3 la mie.

„Dacă vineri (n.r. – 22.01.2021) această scădere rămâne consistentă, înseamnă că se va întruni Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiul București și va stabili intrarea în scenariul galben care este cel între 1,5 și 3 la mie. Asta înseamnă că restaurantele, cinematografele, cafenelele și teatrele vor putea să funcționeze cu capacitate de 30%”, a explicat Raed Arafat.

Secretarul de stat nu are însă doar vești încurajatoare. El susține că, în funcție de numărul infectărilor, ne putem întoarce oricând la scenariul roșu de aplicare a măsurilor. Tocmai de aceea, îi sfătuiește pe oameni să respecte în continuare portul măștii și distanțarea.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Dacă acum suntem în scădere se va intra în scenariul galben, dacă ajungem la verde, în verde, dar dacă ne întoarcem la roșu și rămâne 48 de ore roșu și vedem că este o situație în creștere a numărului infecțiilor, atunci da, se va întoarce la o aplicare a prevederilor scenariului se întoarcem la aplicarea scenariul roșu. Asta s-a întâmplat și în alte țări și se întâmplă la noi”, a mai spus Raed Arafat.

Raed Arafat: „Suntem de la 10.000 suntem la aproape 30.000 de persoane vaccinate”

Raed Arafat susține că „Suntem dependenți de numărul dozelor care se primesc”.

Este creștere, zilnic avem o creștere în numărul persoanelor și deja am depășit un sfert de milion de persoane vaccinate. Între început și între ieri, de exemplu, suntem de la 10.000 suntem la aproape 30.000 de persoane vaccinare”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat: „Profesorii au intrat deja în faza în care se pot vaccina”

Raed Arafat a vorbit și despre vaccinarea profesorilor și începerea școlilor. Rămâne valabilă data de 8 februarie pentru revenirea elevilor la o școală normală? Depinde începerea școlii de numărul cadrelor didactice vaccinate?

„Cel puțin, pentru școli ultima analiză se va face la începutul lui februarie pentru a decide definitiv care va fi abordarea. Și vor fi folosite scenariile care s-au mai folosit, poate cu unele modificări, iar profesorii au intrat deja în faza în care se pot vaccina, știu că s-a dat prioritate lor, astfel încât o parte importantă să se vaccineze, cel puțin cu prima doză, până la deschiderea școlilor”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat: „Nu are cum să fie un număr mare de cazuri, fără să vină cu creștere la terapie intensivă”

Raed Arafat a răspuns și la întrebarea apărută pe fondul scăderii ratei de infectăre și anume aceea dacă se mai fac sau nu teste.

„Există testele care se fac pe PCR, mai există câteva mii de teste pe zi care se fac pe bază de teste de antigen, teste rapide care se fac în unitățile medicale, pe lângă ce face populația singură, cumpărând de la farmacii. Acum, dacă era numărul testelor scăzut și numărul cazurilor totuși în creștere, dar invizibilă, am fi văzut impactul la nivelul spitalelor și la nivelul secțiilor de terapie intensivă.

Deci nu are cum să fie un număr mare de cazuri, chiar dacă nu e testat, nu e depistat, fără să vină cu creștere la terapie intensivă, creștere la nivelul cazurilor internate. Acolo avem o stabilitate. Nu putem să spunem că avem o scădere clară, dar nici nu este o creștere care să ne alarmeze. Clar că sunt mai multe cazuri decât se raportează. Pentru că unii se autotestează, știu că sunt pozitivi, se autoizolează, în cazul cel mai fericit. Alții sunt pozitivi, dar sunt asimptomatici și poate chiar se plimbă printre oameni”, a explicat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Câteva luni de zile, această imunitate va persista”

Ce spune Raed Arafat despre declarațiile medicului Virgil Păunescu care susține că „dacă nu grăbim vaccinarea, vor începe să iasă de sub imunizare cei vaccinați în prima linie”.

Așadar, ce se va întâmpla dacă nu vom reuși să imunizăm 60-70% într-un timp cât mai scurt.

„Nu există nicio dovadă că se va ieși de sub imunitate pentru că, totuși, la acest moment, nu există clar care este limita imunității la vaccinuri și știm că din momentul în care au început să le testeze până acuma imunitatea persistă. Știm bine că cel puțin, câteva luni de zile, această imunitate va persista și poate că va merge mult mai mult cu cât studiile continuă în următoarea perioadă. Clar că trebuie să grăbim campania de vaccinare, dar v-am zis factorul decident este numărul dozelor care vin și asta depinde de fabricare și de distribuire”, a adăugat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Atenție, nu este totul normal și riscul de răspândire este încă destul de mare”

„E încă de recomandat să fim precauți și să nu sărim la toate, să spunem totul este normal. Și, atenție, nu este totul normal și riscul de răspândire este încă destul de mare. Și lumea trebuie să înțeleagă că singura modalitate prin care să menținem controlul situației, cât de cât, este prin mască, prin măsurile de protecție, prin distanțare. Astea sunt modalitățile care ne permit să controlăm situație”, a spus Raed Arafat.