• Raed Arafat vrea să aducă studenţii de la UMF-uri să îngrijească bolanvii de COVID-19.
  • Studenţii care se vor oferi voluntari vor primi 2500 de lei.
  • Cei care vor fi detaşaţi în alte zone decât cele în care locuiesc vor primi şi diurnă şi cazare.

Stundenţii de la medicină vor putea da o mână de ajutor cadrelor medicale. Raed Arafat a anunţat că aceștia vor putea, în baza unui program de voluntariat, să lucreze în spitale, sub supravegherea unui specialist.

Doar că, s-ar putea să fie detaşaţi în alte localităţi, acolo unde este nevoie de ajutor. Ana este studentă în anul 5, la UMF Iaşi, la Medicină Generală şi este voluntar la UPU SMURD. Ea vede acest apel către viitorii medici ca pe ceva firesc.

„Vor fi repartizaţi şi vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi vor lucra în judeţele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară.”, a spus Raed Arafat.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Rectorul UMF Iaşi e sceptic în privinţa măsurii anunţate de Raed Arafat. În schimb, medicii abia aşteaptă întăriri.

prof. univ. dr. VIOREL SCRIPCARIU, rectorul UMF „Gr. T. Popa” Iași: „Din punctul nostru de vedere, studenții de la Medicină din anii mari ar trebui să desfășoare acțiuni de acest gen, dar depinde, să vedem unde vor merge și în ce condiții și ce responsabilități vor avea. Anul întâi și doi nu intră în discuție, vorbim despre studenți anul 5 și anul 6. Anul întâi și doi și trei și patru sub nicio formă. Ei nu au nicio competență. Vorbim despre studenții de an mare, anul 5 și anul 6.”

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași: „Ce poate face un student de anul „, a facut doar ore online sau un student de anul 2? Este vorba de completarea fişelor de însoţire a probelor. E vorba de date care se culeg de la pacient, nu cu contact direct cu pacientul, ci protejat. Sunt lucruri care se pot face. De asemenea, transportul probelor, chiar discuţii cu pacienţii, protejat, de la distanţă.”

Studenții au păreri împărțite

Ana Olariu, studentă la UMF Iași: „Mi se pare şi normal să recurgă la studenţi pentru că la urma urmei putem da o mână de ajutor personalului medical, care nu vreau să spun că este depăşit, dar este extenuat. Au apărut tot mai multe cazuri, tot mai multe cazuri grave şi atunci mi se pare normal să apeleze la studenţi. Chiar dacă nu avem aceeaşi pregătire medicală ca un doctor, în adevăratul sens al cuvântului, putem ajuta.”

De altă părere este Bruno, un alt student la Medicină: „Nu ştiu câţi dintre studenţi vor fi dispuşi să meargă în deplasare. Pentru că noi, deşi este pandemie, facem pe de o parte online, pe de o parte mergem în continuare la spital. Tot facem facultate, tot suntem la facultate şi cred că asta este prioritatea noastră. Dacă s-ar putea gestiona să mergem şi la facultate şi să şi ajutăm, cred că studenţii se vor duce.”

Cei care se vor oferi voluntari vor primi la final de lună 2.500 de lei, pentru 120 de ore lucrate, ba chiar diurnă şi cazare, dacă vor fi trimişi în alte zone.