• Medicul Alexandru Rafila spune că deschiderea școlilor ar putea fi cauza numărului mare de cazuri zilnice, însă școlile nu ar trebui să se închidă.
  • Într-un interval de 10-14 zile vom afla dacă alegerile locale au avut impact asupra creșterii numărului de cazuri.
  • Transmiterea comunitară intensă este mai periculoasă decât focarele de infecție. Cele din urmă pot fi controlate, pe când transmiterea comunitară nu.

„Deschiderea școlilor ar putea fi cauza, însă nu trebuie să ne întoarcem la cursurile exclusiv online”

Medicul Alexandru Rafila spune că numărul tot mai mare de cazuri ar putea fi cauzat de deschiderea școlilor: Ne aflăm în intervalul de 10-14 zile, preconizat de majoritatea celor care lucrează în zona de sănătate publică.

Totuși, Rafila nu recomandă învățământul exclusiv online, în ciuda numărului crescut de cazuri: Trebuie să vedem care va fi evoluția în perioada următoare. Acum e impactul începerii școlilor. Asta nu înseamnă că imediat închidem școlile după ce le-am redeschis. Trebuie să vedem dacă este un proces evolutiv.

Medicul precizează că tot mai multe cazuri sunt raportate în toate țările din Uniunea Europeană, cu valuri chiar mai mari decât în România, așa că ar trebui să urmărim dacă este vorba despre un trend ascendent și pe cine afctează creșterea.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Rafila precizează că: Sunt măsuri de sănătate publică ce ar putea fi luate și pentru protejarea persoanelor din categoriile vulnerabile și așa mai departe.

Alegerile locale: Au avut sau nu impact asupra creșterii numărului de cazuri

Creșterea nu poate fi legată de alegerile locale de duminică, dar ne vom putea lămuri într-un interval de 10-14 zile de la data de 27 septembrie. O să vedem dacă a existat într-adevăr, dar eu cred că impactul a fost mai redus, spune Alexandru Rafila.

Cum gestionăm lipsa de locuri în secțiile COVID din spitalele din București

Legat de locurile din spitale, discutați cu Ministerul Sănătății, cu Departamentul pentru Situații de Urgență, cred că încă există capacitatea în România unde ar putea să fie internați, transferați pacienții din zona Bucureștiului.

Sigur că lucrurile astea limitează destul de mult posibilitățile, pentru că nu e foarte simplu să transferi pacienți de Terapie Intensivă pe de-o parte, iar pe de altă parte o creștere care va continua va pune probleme serioase în continuare, explică Rafila.

Medicul mai spune că ar trebui să fim îngrijorați încă de pe acum de lipsa de locuri, pentru că niciodată nu o să constatăm o creștere simultană a numărului de cazuri și a cazurilor de la ATI.

Rafila explică despre decalajul de 1-2 săptămâni și spune că până se agravează anumite cazuri, va crește și numărul de cazuri de la ATI, deci și numărul de decese.

Dacă ajungem la un grad de ocupare de 80%, acum e în jur de 55%, încep să fie probleme majore, spune medicul Alexandru Rafila.

Transmiterea comunitară intensă, mai periculoasă decât focarele de infecție cu coronavirus

Rafila spune că focarele pot fi controlate, însă transmiterea comunitară intensă nu pentru că sursa îmbolnăvirii nu este cunoscută. Atunci este mai complicat și doar limitarea unor activități pot să ducă la încetinirea transmiterii.