• În cazul lipsei unui vaccin, imunizarea s-ar face prin trecerea prin boală, iar coronavirus va fi în doi ani de zile la fel ca o gripă obișnuită, a declarat Rafila la Digi24.
  • Totodată, Rafila crede că testarea masivă este ineficientă.
  • Rafila despre acuzele PSD că se fac raportări în mod fals: Lumea să fie conştientă că nu există niciun fel de regie.

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre două scenarii legate de epidemia coronavirus. Acesta spune că în cazul lipsei unui vaccin, imunizarea s-ar face prin trecerea prin boală, iar noul virus va fi în doi ani de zile la fel ca o gripă obișnuită. Iar în cazul unui vaccin eficient, cel mai probabil scenariu, se va bloca rapid răspândirea bolii.

Franţa, Germania şi Italia au încheiat un contract cu compania Astrazeneca pentru furnizarea a 400 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului, însă România a făcut deocamdată doar un precontract.

„Îmi pare bine că s-a pus în funcţiune mecanismul european care permite achiziţionarea unei cantităţi de 400 de milioane de doze de vaccin de la un producător european (…) sunt cinci ţări care au aplicat, că asta era condiţia, pentru ca să se poată face o achiziţie comună, dar fără să ne exprimăm clar interesul de a participa la acest mecanism lucrurile, nu se întâmplă de la sine”, a punctat Rafila.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cât despre testarea masiva, profesorul Rafila spune că este ineficientă: O campanie masivă de testare este ineficientă, deoarece o persoana testată negativ s-ar putea îmbolnăvi ulterior.

Acesta este de părere că testarea ar trebui să se facă doar pentru cei simptomatici și nu pentru cei asimptomatici.

Alexandru Rafila a vorbit și despre acuzele PSD că se fac raportări în mod fals.
„Lumea să fie conştientă că nu există niciun fel de regie, pentru că e foarte periculos să ne jucăm cu aceste scenarii. Să ştiţi că în momentul de faţă modul de raportare a cazurilor face practic imposibilă orice manipulare a datelor, pentru că aceste cazuri sunt raportate de către fiecare judeţ în parte. Sunt 42 de raportări care se fac, se introduc într-o platformă dedicată, securizată de către STS şi practic este imposibilă manipularea”, a subliniat dr. Rafila.