Rafila: Mi-e teamă că în perioada următoare vom asista la o răspândire foarte mare a infecțiilor cu COVID-19

  • Rafila: Dacă testam mai mult, ajungeam la o incidență mai mare. Oamenii nu au cum să ajungă la teste.
  • Rafila, despre funcția de premier: Poate că este prea complexă o poziție de acest gen.

Alexandru Rafila a fost prezent, marți seara, la Marius Tucă Show. El a vorbit depre epidemia de coronavirus, dar și despre eventuala numire a sa în funcția de premier al României, dacă PSD va prelua guvernarea.

E o chestiune de foarte mare responsabilitate pe care cineva poate s-o pună pe tine. PSD a sesizat că toate sunt condiționate de o gestiune bună a pandemiei. Faptul că a existat această propunere mă onorează, mă obligă, dar sigur că trebuie să cumpănesc foarte bine. Modul în care OMS și alte institutții internaționale au lucrat toate aceste luni s-a reflectat si asupra mea, în sensul că asta m-a făcut cunoscut și popular în anumite zone. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele șapte săptămâni, când, practic, s-a abandonat lupta și controlul pandemiei, trebuie să ne dea de gândit”, a spus Alexandru Rafila, la Marius Tucă Show, difuzat de Aleph News.

Oficialul OMS a punctat, la Marius Tucă Show, că se teme că România se va confrunta cu un număr tot mai mare de cazuri de COVID-19.

„În curând Centrul European de Control al Bolilor va da un fel de lumină verde și testele antigen, certificate, testele pozitive nu vor mai avea nevoie de confirmare PCR ca să poți să confirmi un caz. Asta înseamnă creșterea numărului de cazuri și că evidența va fi foarte greu de ținut.

Noi acum avem un număr limitat de laboratoare care fac teste PCR. Extinderea va face imposibilă controlul acestor cazuri. Pregătirea sistemului de sănătate publică a fost inexistentă. Nu e suficient ce s-a făcut, mi-e foarte frică în perioada următoare c-o să asistăm la o răspândire foarte mare a infecției. Auzeam mereu că lucrurile sunt sub control. Au fost 4 zile când nu s-au făcut teste și, ca prim minune, incidența în România a scăzut”, a spus Alexandru Rafila.

Dacă testam mai mult, ajungeam la o incidență mai mare. Oamenii nu au cum să ajungă la teste. Trebuie să se înființeze centre de recoltare unde oamenii să poată să meargă, dar să aibă motive, să aibă simptome. Altfel, ru are rost. Nu e nici logic, nici economic.

Referitor la preluarea funcției de premier al României, Alexandru Rafila a spus: „Dacă există o deschidere, o înțelegere care să ducă la real unui guvern cu o largă majoritate, evident că se pot găsi diverse formule. În ceea ce mă privește poate că este prea complexă o poziție de acest gen. Dacă există o echipă, lucrurile se pot face. Nu poți să te pricepi la toate, pt că atunci ai o problemă. Deschiderea pt o discuție politică (coaliție, un guvern de uniune națională) mie mi se pare potrivită acestei situații”.