- ANDIS va fi înființată săptămâna aceasta, pe hârtie.
- Rafila crede că va avea probleme cu angajările la ANDIS.
- ANDIS va gestiona construcția spitalelor noi din România.
Alexandru Rafila promite că înființează săptămâna asta Agenția Națională de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate. La două luni după ce preluase Ministerul Sănătății, Rafila nu găsea proiectul de înființare a structurii care va gestiona construcția de noi spitale, inclusiv cele trei regionale și modernizarea spitalelor vechi.
Acum are altă problemă, nu are șefi și nici angajați. Îi va transfera pe cei din minister care se ocupau de spitalele regionale, dar nu știe cum să atragă alții noi, salariile ar putea fi cam mici. Încă de anul trecut, când a fost făcut proiectul, ANDIS a strârnit discuții în coaliția de guvernare de atunci. PNL voia conducerea Agenției, dar la conducerea ministerului era atunci Ioana Mihăilă, de la USR PLUS. Miza agenției sunt 2,6 miliarde de euro.
Un miliard din PNRR și 1,6 miliarde pentru spitalele regionale de la Craiova, Cluj-Napoca și Iași. Spitale regionale despre care vorbim de șapte ani. Unul după altul, premierii și miniștrii Sănătății merg în teritoriu, văd panourile de prezentare, și avansează în ritm de melc.
E drept, în poză arată bine spitalele. Și tot cu vorbe o să rămânem, în 2023 abia vom avea proiectele, spune Alexandru Rafila, care s-a întâlnit cu firmele care fac proiectarea. Iar cel mai apropiat termen pentru spitale este 2027.
Cel mai devreme vom avea spitale noi sau institute oncologice în 2024-2025. Pentru spitalele aflate în subordinea autorităților locale, agenția poate să aibă rol consultativ, iar pentru unitățile care nu se află în subordinea Ministrului Sănătății, agenția va trebui plătită.
Ca de obicei, în România, când nu avem soluții, mai inventăm o comisie sau o instituție. Agenția Națională pentru Infrastructură în Sănătate se va ocupa de investițiile în Sănătate, făcute din fonduri PNRR. Agenția va gestiona atât construcția de spitale noi, cât și lucrările la spitalele care au nevoie de renovare sau modernizare. Toate investițiile se vor face doar prin această agenție.
Patru spitale au fost construite în ultimii 30 de ani, iar la ultimul care a fost inaugurat, la Fălticeni, în august anul trecut